Soomes on radooni märksa rohkem kui maailmas keskmiselt ja sellega on seotud ligi 300 uut vähijuhtu aastas – radooni saab mõõta väikse karbiga

Radoon on tervisele ohtlik gaas, kuna tekitab kopsuvähki. Soomes esineb radooni märksa rohkem kui maailmas keskmiselt ja sellega on seotud igal aastal ligi 300 uut kopsuvähi juhtu. Radooni taset tasub mõõta talvel ja seda saab teha väikse musta karbikese abil.

Kopsuvähki põhjustav radoon tungib hoonetesse põhiliselt talveperioodil, kui maapind on niiske ja ilm külm. Radooni taset tasub seetõttu mõõta oktoobrist kuni maikuuni, vahendab Yle.

Kui radooni sisse hingata, siis saavad kopsud kiiritada ja see suurendab vähiriski. Arvatavalt põhjustab radoon Soomes igal aastal ligi 300 uut kopsuvähi juhtu. Peamine kopsuvähi põhjustaja on siiski veel suitsetamine.

Soomes on keskmisest enam radooni ja see tuleneb geoloogiast, kuna Soomes on palju graniitkivimeid. Samuti lisab radooni mõju külm kliima. Kui väljas on külm ja sees on soe, siis pääseb maapõuest õhk majja sisse. Enamasti tehakse seinad ja katused tihedad, aga põrandad mitte.

Kõige rohkem on radooni Kagu-Soomes ja sealt kuni Pirkanmaani välja, aga kõrgemad määrad võivad esineda kõikjal Soomes. Radooni on kõige rohkem eramajades ja korrusmajade esimestel korrustel.

Radooni mõõtmine käib väikse karbikese abil, mis pannakse paariks kuuks magamis- või elutuppa. Karbis sees on plastriba, mis on tundlik radioaktiivse kiirguse suhtes. Hiljem saab laboris välja selgitada radooni sisalduse õhus.

Soome eelmine radooniuuring pärineb 2006. aastast ja siis oli ligi 100 000 elamist soovituslikust kõrgema radoonitasemega. Praegu on piirkogus 300 becquerelit kuupmeetri kohta.

Kui radooni kogus ületab normi, on soovitav hankida radooniimur, mis imeb õhku põrandapinna lähedalt. Tasub kontrollida ka ventilatsiooni, aga põranda tihendamine nii hästi enamasti ei õnnestu, kuna kõiki pragusid ei saa kinni.

Kodin radonpitoisuudet kannattaa mitata talvella – STUK: Syöpää aiheuttavan kaasun määrän saa selville mustalla pienellä purkilla

Suomen maaperässä on maailman keskiarvoon nähden paljon radonia.

Kommentaarid
(Külastatud 520 korda, 1 külastust täna)