Soomes on hakanud levima uut tüüpi veebipettused

Soomes on hakanud levima uut tüüpi veebipettused – veebikaubamajad, kust tellides võib petta saada.

Nii on näiteks varem kasutusel olnud veebiaadressidele kiteentaksi.fi ja koylionseurakunta.fi tekkinud veebipoed, kust aga ei tohiks midagi tellida. Tegu on Euroopas viimastel aastatel levinud nähtusega, kus vanu aadresse kasutatakse pettusteks.

Kui sellisest veebipoest midagi tellida, siis tõenäoliselt kaupa ei saa või saab hoopis midagi muud. Näiteks kallite kingade asemel võib saada 5-eurosed tossud, vahendab Ilta-Sanomat.

Veebipoed võivad isegi välja tulla veebiotsingu kaudu, kuna tegemist on varem kasutusel olnud aadreessidega. Enamasti on pettuse taga hiinlased, kelle isikut on võimatu tuvastada. Soome sideamet ei saa samuti veebikülgede taga olevaid isikuid välja selgitada seoses sõnavabadusega. Sekkuda saab ainult kaubamärgi väärkasutuse korral.

Tarbijatel soovitatakse meeles pidada ühte asja – pole olemas 1 euro maksvaid iPhone’e. Lisaks tasub kontrollida, kas lehekülje aadress ja sisu on omavahel vastavuses. Kui pole kindel, võib guugeldada lisainfot.

Kui petulehtedele on saadetud raha, tuleks sellest politseile teada anda. Aga isegi siis on süüdlaste kätte saamise võimalus väike, kuna neid on raske jälitada.

Petuveebikaubamajad on osa laiemast nähtusest drop catching. See tähendab, et vabaks jäänud veebikülg registreeritakse kohe kiiresti uuesti ja seda üritatakse tagasi müüa endisele omanikule või hakatakse selle kaudu levitama reklaame. Väiksem osa lehtedest tehakse ümber veebipoodideks.

Fi-lõpuga veebiaadresside väljaandmine läks 2016. aastal Soome sideametilt üle vahendajatele. Pärast seda võib endale fi-lõpuga veebiaadressi hankida kes iganes soovib, seda isegi välismaalt. Seetõttu peab ka fi-lõpuga veebiaadresside puhul olema väga ettevaatlik.

Kommentaarid
(Külastatud 538 korda, 1 külastust täna)