Soome teadlane: Üksindus tapab – see on mitu korda ohtlikum kui ülekaal

Soome üksinduse uurija Niina Junttila väitel on risk surra enneaegselt üksinduse puhul suurem kui südame- ja veresoonkonna haigustesse.

Üksindusest on saanud Soomes üha suurem oht rahva tervisele ja majandusele. Soome juhtiva üksinduseuurija, Turu ülikooli kasvatuspsühholoogia abiprofessori Niina Junttila väitel on üksindus suur probleem nii Soome kui mitmetes teistes riikides, vahendab Iltalehti.

Probleem on nii tõsine, et Suurbritannias loodi möödunud aastal üksindusministri ametikoht. USAs-s ja Suurbritannias kasutatakse üksinduse kohta juba sõna „epideemia”. Üksindust ei näita see, palju sul on kontakte, vaid see on asi, mida sa ise tunned.

Üksindus mõjutab lisaks psüühikale ka füüsilist tervist. Üksindus hoiab organismis uuringute järgi kõrget kortisooli taset ja vähendab oksütotsiini, mis muudab meid kokkuvõttes haigemaks.

Üksindus nõrgendab immuunsüsteemi, mistõttu üksikud inimesed haigestuvad kergemini, räägib Junttila.

Junttila on üksindust uurinud ligi 20 aastat ja tõdeb, et ajas üksindus kasvab. Uuringute järgi pole väikeste laste üksindus kasvanud, aga mida vanemaks saadakse, seda enam kogetakse üksindust. Uuringute järgi areneb isegi dementsus kiiremini, kui inimesel pole kedagi, kellega rääkida või käia jalutamas.

Eriti suur on üksinduse probleem noorte hulgas. Nooruses antakse kergemini üksindusele järele ja ei otsita omale töö- või õppimiskohta. Kui pole elukaaslast, jäävad ka lapsed saamata. Sündimus on langenud järsult ja see on suur ühiskondlik probleem.

Soome emeriitprofessor Olli Valtonen rõhutab, et üksindus on eluohtlik seisund. Tema väitel on üksindus tervisele kaks korda kahjulikum kui ülekaal. Üksindus tekitab inimesel surmahirmu, kuna inimene on sotsiaalne olend. Kui inimene jääb karjast väljapoole, on see ohtlik ja hirmutav.

Soomes on olnud mitmeid projekte üksinduse leevendamiseks, aga nüüd on tulemas üks suur projekt, mis peaks tõrjuma nii üksindust kui selle tagajärgi. Praegu on pilootjärgus Helsingi ülikooli tudengi Emil Salovueori loodud sõbra-äpp.

Projekt pöörab eriti rõhku üksindusele noorte hulgas, kuivõrd see on nii sotsiaalne kui tervise-alane väljakutse. Rahvusvaheliste uuringute järgi on tänapäeval risk surra üksindusse isegi suurem kui südame- ja veresoonkonna haigustesse. Üksindus teeb inimese haigeks ja lõpuks tapab.

Yksinäisyys voi tappaa – jopa kaksi kertaa ylipainoa tuhoisampaa

Yksinäisyystutkija Niina Junttilan mukaan riski kuolla ennenaikaisesti yksinäisyyteen on jopa suurempi kuin sydän- ja verisuonitauteihin.

Kommentaarid
(Külastatud 2,367 korda, 1 külastust täna)