Soome president on juba 10 aastat esitanud ELi juhtidele sama küsimuse, aga pole saanud vastust: Mis saab siis, kui üks ELi riik okupeeritakse

Soome president Sauli Niinistö tunnistas, et on juba 10 aastat esitanud Euroopa Liidu juhtidele sama küsimuse, aga pole veel saanud sellele vastust. Küsimus oli: Mis saab siis, kui üks Euroopa Liidu riik okupeeritakse.

Niinistö on juba kümme aastat rõhutanud Euroopa Liidu ühise kaitse vajalikkust. Varem on Niinistöle selle jutu peale ainult naeratatud. Nüüd on aga ühiskaitse projekt hakanud liikuma, vahendab Ilta-Sanomat.

Niinistö meenutab, et esitas selle küsimuse 10 aastat tagasi Angela Merkelile. Mida siis Euroopa Liit teeb? Koguneb Brüsselis ja kuulutab, et on vaja koostada uus alusleping, kuna üks on puudu? Niinistö tunnistab, et pole saanud 10 aastat sellele küsimusele vastust.

Nüüd on hakanud Euroopas julgeoleku-asja tõsisemalt võtma prantsuse president Emmanuel Macron, kes tunnistas, et Euroopa Liit vajab „tõelist Euroopa armeed”, mis suudaks Euroopat kaitsta.

Niinistö ettepanek on leidnud nüüd laiemat toetust. Ka Saksa liidukantsler Angela Merkel asus Euroopa armee ideed pooldama.

President Niinistö tunnistas, et pearõhk on sõnal turvalusus. Mida see tähendab? Selle üks osa on kaitsevõime, et oleks kaitsevõimekus. Niinistöl on hea meel, et neist asjadest on hakatud rääkima.

Presidentti Niinistö paljastaa tiukan kysymyksensä EU-johtajille – “En ole saanut kymmeneen vuoteen vastausta”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on jo vuosikaudet puhunut eurooppalaisen yhteisen puolustuksen puolesta. Niinistölle on lähinnä hymähdelty. EU:n puolustusyhteistyö on lähtenyt nihkeästi liikkeelle. Niinistö kertoo IS:n haastattelussa esittäneensä samaa kysymystä EU:n yhteisestä puolustuksesta EU:n päämiehille. Mitä EU tekee, jos jokin jäsenmaa valloitetaan? Niinistö muisteli kysyneensä asiaa Saksan liittokanslerilta Angela Merkeliltä vuosia sitten.

Kommentaarid
(Külastatud 307 korda, 1 külastust täna)