Soome on juba 10 aastat Eesti asja ajanud

Kui eestlased on olnud ja on jätkuvalt sinisilmsed pilvedes hõljujad, siis soomlased on rohkem realistid ja kahe jalaga maa peal. Tänu sellele suutsid soomlased säilitada oma iseseisvuse ja seisavad täna ka Eesti ning teiste väiksemate naabrite julgeoleku eest.

Kui Eesti liitus Euroopa Liiduga, siis räägiti Eestis, et ainult liitumisest piisab ja Eesti julgeolek on sellega tagatud. Soome aga nii lihtsa ja sinisilmse seletusega ei leppinud: nagu välja tuleb, on Soome president Sauli Niinistö juba 10 aastat küsinud Euroopa Liidu juhtidelt ühte ja sama: Mis saab siis, kui üks Euroopa Liidu riik okupeeritakse. Sellele küsimusele seni vastust polnud.

Alles nüüd, piltlikult öeldes viimasel tunnil, kus ühelt poolt ähvardab Venemaa ja teiselt poolt ilmutab ükskõiksust USA, on Euroopa Liidus hakatud mõtlema julgeoleku peale. See on igati tänu- ja kiiduväärne. Niinistö küsimust küsivad juba paljud teised ja sellele on hakatud otsima vastuseid.

Eestlaste sinisilmsus on ühelt poolt mõistetav – oma riik on alles kujunemisjärgus ja kogemus paljudes asjades puudub – ei osata hullemat karta. Teiselt poolt on hea, et Eestil on olemas selline naaber nagu Soome, kes oskab mõelda asjade peale, mida Eestis esialgu ei märgata, ei taheta või ei osata märgata. Üks neist asjadest on Euroopa julgeolek laiemalt.

Soome mure julgeoleku pärast on arusaadav, kuna Soome on aastakümneid olnud erinevas olukorras kui Lääne-Euroopa riigid. Soomel polnud NATO ehk USA kaitsvat sõjalist vihmavarju, mistõttu pidi Soome olema pidevalt ise valmis võimalikku rünnakut tõrjuma ja tänu sellele on ehitanud ja arendanud välja oma kaitsevõime. See on üks osa Soome kuulsast sisu‘st.

Lääne-Euroopa riigid toetusid aga USA-le ja neil oli sellevõrra lihtsam. Nüüd, kus reaalne oht Lääne-Euroopa jaoks on möödas ja kommunismi-tont enam ringi ei käi, on USA loobumas lapsehoidja mängimisest ja raha kulutamisest Euroopas. USA soovib, et Lääne-Euroopa võtab nüüd idapoolsed riigid ise oma kaitsva tiiva alla, aga Euroopa jaoks on see mõte uus ning vajab harjumist. Siin on jälle abiks Soome, kes utsitab Euroopa riike mõtlema julgeoleku ja turvalisuse peale laiemalt.

Nagu selgub, on Euroopa armee idee Soome idee, mille on nüüd omaks võtnud nii Prantsusmaa kui Saksamaa.

Kommentaarid
(Külastatud 369 korda, 1 külastust täna)