Soome haigla leidis lahenduse vanurite terviseprobleemidele – tarbetud ja kahjulikud ravimid jäeti ära

Lappeenranta haiglasse tuli palju vanureid tõsiste terviseprobleemidega ja neile leiti lahendus pärast tarbetute ja kahjulike ravimite ärajätmist.

Haiglas on loodud eraldi intensiivse geriaatria osakond, mille eesmärk on välja selgitada, kas kõik ravimid, mis inimestele on välja kirjutatud, on vajalikud ning inimeste elutingimused on sobivad. Sellised osakonnad on lisaks Lappeenranta haiglale olemas veel Lahtis ja Helsingis. Turus on samuti geriaatriaosakond, vahendab Yle.

Lappeenrantas asuvas Lõuna-Karjala keskhaiglas pakutavast teenusest on eriti kasu neile, kelle olukord on halvenenud. Kodus olevad vanurid pääsevad harva arsti juurde ja nende olukorda ei kontrolli keegi. Enamasti pole vanurite hooldajatel aega, et nende terviseprobleemidega tegeleda ega neid jälgida.

Patsiendid on haigla geriaatria osakonnas enamasti nädala ja sellest piisab. Vajalik oleks, et kõik kodus olevad vanurid vaadataks vähemalt kord aastas üle, samuti neile välja kirjutatud ravimid. Seda aga sageli ei juhtu. Seetõttu söövad vanurid sisse suurtes kogustes tarbetuid ja tihtipeale lausa kahjulikke ravimeid, samas kui mõned vajalikud ravimid on puudu.

Paljud vanurid ei saa piisavalt ravi, näiteks kusteede põletiku korral, teised on jälle üleravitud. Mõnikord on aga vanuti olukord nii kehv, et haiglas hoidmisel ja ravimisel pole enam mõtet. Siis on mõistlik saata vanur surmaeelsesse hooldeasutusse. Võimalus on välja kirjutada kanged valuvaigistid, et vanur ei peaks enne surma piinlema.

Kommentaarid
(Külastatud 793 korda, 1 külastust täna)