Soome arst: küünlad on tervisele ohtlikud ja põhjustavad lastel haigusi

Küünalde suur põletamine võib Soome arsti ja keskkonnatervise dotsendi Raimo O. Saloneni väitel luua olukorra, kus lapsed on talvel kogu aeg haiged. Vastusündinute kodudes ei tohiks Saloneni väitel küünlaid üldse põletada.

Küünlaid põletatakse Soome kodudes pimedal ajal väga palju. See võib aga kujutada suurt ohtu tervisele. Suurt küünalde põletamist võib võrrelda passiivse suitsetamisega, vahendab Iltalehti.

Arsti Raimo O. Saloneni väitel pikendab küünalde põletamine lastel viiruste põdemist ning see võib luua olukorra, kus lapsed on kogu aeg haiged. Küünlad mõjutavad eriti alla 5-aastaseid lapsi, aga oht haigestuda kasvab ka ülejäänutel, kui küünlaid palju põletada. Vastusündinute kodus aga tuleks küünalde põletamisest üldse hoiduda ja hoida õhk nii puhas kui võimalik.

Küünalde suhtes on eriti tundlikud astmaatikud ning kroonilist nohu ja südame-veresoonkonna haigusi põdevad inimesed ja vanurid.

Peamised kõrvalnähud küünalde põletamisest eralduvatele peenetele osakestele on nina ja kurgu ärritus, põskkoobaste põletikud ja õhupuudus. Küünalde põletamisega suureneb risk haigestuda raskematesse hingamisteede haigustesse nagu bakteriaalsed bronhiit ja kopsupõletik.

Kui tihti tohib siis küünlaid põletada? Arst soovitab piirduda 1-2 korraga nädalas ja põletada lühikest aega. Paljude küünalde asemel tasub korraga põletada paari küünalt. Kui küünlaid põletada paar tundi söögilauas, siis mingit probleemi sellest pole. Kui aga küünlaid põletada kogu aeg päevad läbi mitme kuu vältel, siis võivad tekkida mitmed terviseprobleemid. Teadaolevalt kahjustavad küünalde põlemisest eralduvad peened osakesed hingamisteid. Kõige kahjulikumad on tõrvaga seotud PAH-osakesed. Need on mürgised kopsurakkudele ja põhjustavad kopsurakkude hävimist.

Aastaid või aastakümneid kestnud kokkupuude PAH-osakestega võib põhjustada kopsuvähki. Lisaks erituvad põlemisel orgaanilised gaasid, mis ärritavad hingamisteid. Peened osakesed pääsevad hingamisteede kaudu organismi, kus nad põhjustavad põletikke nii kopsudes kui mujal.

Saloneni väitel ei oska soomlased ette kujutada, et nii tavalised asjad nagu küünlad võivad olla tervisele ohtlikud. Küünaldega on seotud samasugune emotsionaalne side kui puu põletamisega. Soomlased on alles äsja linnastunud metsarahvas, kelle jaoks loob tule põlemine hea enesetunde. Küünalde põletamine on seotud ka traditsioonidega nagu pühad, usutseremooniad ja pere koosolemine. Salonen aga soovitab selle juures mõelda tööstuspiirkondadest või vanadest diiselautodest eralduvale suitsule. Igasugusest põlemisest tekib tervisele kahjulikke ühendeid. Küünalde põletamine suurendab peenete osakeste hulka õhus mitmekümne või mitmesajakordseks.

Probleem on ka selles, et paljudes vanemates majades pole sundventilatsiooni, mistõttu õhk ei puhastu ja osakesed jäävad kauaks õhku pidama. Vanemates majades küünalde põletamine on isegi ohtlikum kui viibimine tiheda liiklusega tänaval. Tõrva ja PAH-ühendite hulk võib olla siis õhus suurem kui mõnel Helsingi peatänaval tipptunni ajal.

Kahjulike ühendite eraldumine sõltub ka sellest, kuidas küünlaid põletada. Kahjulikke ühendeid tekib rohkem, kui küünal suitseb. Suitsevad küünlad tuleks kohe ära kustutada.

Küünla taht ei tohiks olla liiga pikk ja küünal ei tohiks olla aknast tuleva õhuvoolu ääres. Steariinküünlad põlevad paremini kui parafiinküünlad. Poest tasub vaadata luige märgiga küünlaid, millel on kahjulike ühendite hulk väiksem.

Salonen soovitab kodutunnet luua pigem led-küünalde või rõdule pandud küünaldega. Läbi akna on võimalik vaadata küünalde põlemist rõdul, ilma et kahjulikke ühendeid satuks siseõhku.

Kynttilät ovat terveydelle vaarallisia ja aiheuttavat lapsille infektioita – ylilääkäri varoittaa, että tunnelmallinen tapa sairastuttaa myös aikuisia

Kynttilöiden yletön polttaminen voi ylilääkärin, ympäristöterveyden dosentti Raimo O. Salosen mukaan olla osasyy siihen, että etenkin lapset ovat talviaikaan alati sairaana. Vastasyntyneiden kodeissa kynttilöitä ei tulisi hänen mukaansa polttaa lainkaan. Kynttilöiden polttaminen tuo koteihin tunnelmaa etenkin pimeänä aikana. Se voi kuitenkin olla haitallista terveydelle. Runsasta kynttilän polttamista pienessä asunnossa voi verrata passiiviseen tupakointiin.

Kommentaarid
(Külastatud 7,692 korda, 1 külastust täna)