Skandaal Soomes: vähifond soetas 150 000 euro eest roosasid linte fondi juhi abikaasa firmalt

Soome vähifond ostis üle 150 000 euro eest roosasid linte fondi varustamisega tegeleva töötaja abikaasa firmalt ilma sellest teavitamata, nagu seadus ette näeb.

Lindid osteti eelmisel aastal firmalt Logonet Promotion Oy ja käesoleval aastal tehti otsus sama firma kasuks. Hanke väärtus kokku on 154 560 eurot. Selline otsus tekitab imestust, sest Logonet Promotion Oy on vähifondi avalike suhete ja varustamise eest vastutava Helena Hulkko abikaasa firma, vahendab Iltalehti.

Hulkko abikaasa on firmas juhataja ja omab firmast märkimisväärset osa. Registriandmete järgi on Helena Hulkko ise tegev abikaasa teises firmas Spinoper Oy ja selle tütarfirmas Muistiin Oy. Tütarfirma tegevusala on kangaste maaletoomine ja müük. Helena Hulkko oli Muistiin Oy juhataja aastatel 2009-2014.

Vastavalt seadusele tuleb fondi juhtkonna liikmete ja lähedastega seotud tehingud aruandes eraldi välja tuua. Vähifondis pole midagi sellist tehtud.

Vähifondi värskeimas aruandes pole sõnagi sellest, et fondi annetatud raha on läinud fondi juhtkonnaga seotud inimestele või nende lähedastele. Tänavu kevadel esitatud fondi aruandes on kinnitatud, et fondi juhtkonna ja nende pereliikmetega pole fondil olnud tehinguid.

Fondi peasekretär Sakari Karjalainen ütles, et tema ei teadnud, et lindid on soetatud fondi juhtkonda kuuluva Hulkko abikaasa firmast.

Hiljem tehti fondi aruandesse märge, et lindid telliti Hulkko abikaasa firmalt, aga Hulkko ise otsustusprotsessis ei osalenud.

Möödunud aastal müüdi roosasid linte 370 000 tükki, kolm eurot tükk. Lintidega koguti kokku ligi miljon eurot, et edendada Soome vähiravi.

Syöpäsäätiö osti Roosa-nauhoja yli 150 000 eurolla säätiön varainhankinnasta vastaavan johtajan puolison yritykseltä – pääsihteeri ei tiennyt asiasta: “Hyvänen aika, tämähän on lähipiiritapahtuma”

Syöpäsäätiö osti Roosa-nauhoja yli 150 000 eurolla säätiön viestinnästä ja varainhankinnasta vastaavan johtajan aviopuolison yritykseltä, mutta ei ilmoittanut asiasta lain vaatimalla tavalla. Syöpäsäätiö teki viime vuonna hankintapäätöksen, jolla se hankki Duudsonien suunnittelemat Roosa-nauhat Logonet Promotion Oy:ltä. Sama hankintapäätös tehtiin uudestaan tänä vuonna Anna Puun suunnittelemien nauhojen kohdalla.

Kommentaarid
(Külastatud 356 korda, 1 külastust täna)