Merkel tegi ettepaneku luua Euroopa armee

Täna Europarlamendis Strasbourgis Euroopa tuleviku teemal kõnelenud Saksa liidukantsler Angela Merkel tegi ettepaneku Euroopa armee loomiseks.

„Ainult tugevam Euroopa suudab oma väärtusi ja huvisid maailma kaitsta,” ütles Merkel, „need ajad, kui saime teistele loota, on möödas.”

Osa Europarlamendi liikmed avaldasid Merkeli kõne ajal valjult protesti, aga Merkelit see ei häirinud.

Merkel lisas, et Euroopa armee ei tähenda NATO laialisaatmist.

Nii Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni kui Merkeli avaldused Euroopa armee kohta tulid vahetult pärast seda, kui USA president Donald Trump nuhtles Euroopa riike seoses NATO kohustuste täitmata jätmisega.

Trump on väljendanud oma nördimust seoses Euroopa armeega. Tema väitel oli viimati Prantsusmaal oma armee I ja II ilmasõja ajal, aga seda Saksamaa vastu. Pariisis õpiti juba saksa keelt, enne kui USA appi tuli.

Merkel aga kiitis oma kõnes Euroopa Liitu, väites, et see on esimene kord pärast aastasadu kestnud sõdasid, mis on Euroopale lõpuks rahu toonud. Oma kõne lõpus hoiatas Merkel selle eest, et rahvusvahelised organisatsioonid oma mõju kaotavad. Näiteks ei suutnud Rahvasteliit ära hoida II ilmasõda. Euroopa armee aitaks tagada selle, et Euroopas pole sõda enam kunagi.

Merkel rääkis ka solidaarsusest kui ühtsest euroopalikust väärtusest ja lisas, et natsionalismise ja isekusele pole Euroopas kohta. Merkel ütles, et lisaks ühtsele välis- ja julgeolekupoliitikale vajab Euroopa ühtset majandus- ja pagulaspoliitikat.

Merkel paneb oma koduerakonna, Saksa kristlik-demokraatliku erakonna CDU juhi ameti maha detsembris, aga tahab jätkata kantslerina kuni ametiaja lõpuni 2021. aastal.

Varem on Euroopa armee ideed propageerinud Prantsuse president Emmanuel Macron.

DW News on Twitter

Merkel told EU lawmakers that “we have to work on the vision of one day creating a real European army.” In a speech at the European Parliament in Strasbourg, Merkel underlined that such a force would not mean the end of @NATO. Via @dw_politics https://t.co/Vo5RLiAo9S

Donald J. Trump on Twitter

Emmanuel Macron suggests building its own army to protect Europe against the U.S., China and Russia. But it was Germany in World Wars One & Two – How did that work out for France? They were starting to learn German in Paris before the U.S. came along. Pay for NATO or not!

Kommentaarid
(Külastatud 291 korda, 1 külastust täna)