Macron: Euroopal on vaja oma sõjaväge

Prantsuse president Emmanuel Macron kinnitas, et Euroopal on vaja oma sõjaväge selleks, et kaitsta liikmesmaid väliste ohtude eest.

Prantsuse president kirjutas 2019. aasta Europarlamendi valimisteks manifesti, milles kutsub üles looma üle-Euroopalise armee. Macron on varemgi korduvalt väitnud, et Euroopa peab end ise kaitsma, mitte olema sõltuv USA-st ja NATO-st.

Macron ütles teisipäeval telekanalile Europe 1 antud intervjuus: „Ma usun iseseisva ja tugeva Euroopa projekti.” Ta lisas: „Me ei suuda eurooplasi kaitsta, kui meil pole Euroopa Armeed.”

Macron põhjendas Euroopa Armee loomise vajadust üha suurema Vene ohuga. „Seoses Venemaaga, mis on meie piiril ja mis on näidanud, et võib olla oht, tahan ma ehitada reaalse debati seoses julgeolekuga, see on Venemaaga, mida austan ja mis on osa Euroopast.”

Kui Prantsusmaa ja Suurbritannia välja arvata, siis on NATO liikmed Euroopas olnud alates teisest ilmasõjast sõltuvad USA-st. Macron ütles, et Euroopa peab suutma end ise kaitsta ja mitte olema sõltuv Ühendriikidest, vahendab Express.

Prantsuse president rõhutas, et tugevam Euroopa aitab riiki kaitsta ka populistlike ja natsionalistlike liikumiste eest. Macron lisas, et tugevat Euroopat on vaja selleks, et ajalugu ei korduks.

Macron ütles, et Brüssel peab tegema jõupingutusi, et kaitsta blokki Venemaa, Hiina ja USA eest, viidates Donald Trumpi otsusele taganeda 1980ndatel aastatel sõlmitud keskmaa tuumarakettide relvastuskokkuleppest INF. Viimase otsuse suurim kaotaja ja võimalik ohver on Euroopa.

Täna kirjutasid 9 Euroopa riiki – Prantsusmaa, Saksamaa, Belgia, Suurbritannia, Taani, Holland, Eesti, Hispaania and Portugal – alla avaldusele Euroopa kiirreageerimisjõudude loomise kohta. Prantsuse presidendi väitel võib sellesse pakti kaasata riike väljastpoolt Euroopa Liitu.

‘We MUST have European Army!’ Macron unveils plans to build new ‘SOVEREIGN’ force for EU

EMMANUEL Macron insisted the European Union must dial up plans for a ‘real European army’ to ensure the member states are protected from external threats.

Kommentaarid
(Külastatud 163 korda, 1 külastust täna)