Kliima soojenemine toob šaakali Soome

Kliima soojenemine toob Soome uusi loomaliike, mille hulka kuuluvad lisaks šaakalile veel tunnel-uruhiir ja kivinugis.

Šaakalid liiguvad Soome kas Rootsi, Eesti või Venemaa kaudu. Soomes on nad tuntud peamiselt Aafrika savanne kujutavate loodusfilmide kaudu, aga Eestis on nad juba platsis. Juba lähiajal võib Soome metsades šaakalit kohata, vahendab Yle.

Esimesed šaakalid peaks Soome jõudma lähima 10 aasta jooksul. Eestisse on need loomad jõudnud Kreeka, Albaania ja Serbia kaudu.

Eestis on šaakal olnud platsis juba 5 aastat. Nad laiendavad kiiresti oma areaali ja Soome jõuavad arvatavalt Karajala maakitsuse või Laadoga järve põhjaosa kaudu. Teekonnal toitub šaakal meelsasti ussidest, lindudest ja konnadest. Soomes ohustavad šaakalit põhiliselt hundid ja rebased.

Šaakalist veel eksootilisemalt kõlav pesukaru on jõudnud juba otsaga Rootsi. Loom on tulnud Rootsi Saksamaalt, kuhu see inimese poolt toodi 1930ndatel aastatel. Pesukaru on Ameerikast pärit liik, mistõttu on raske prognoosida, kuidas see Soomes koduneb. Küll võib see loom olla paras nuhtlus, sest ronib puude otsa ja rüüstab linnupesi.

Pehmete talvede tõttu on Soome metsadesse ilmunud juba metssead, keda seal varem polnud. Metssiga songib maa seest marju ja võrseid. Lisaks juurikatele tuhnib metssiga maa seest ka väiksemaid närilisi. Metssiga pole Soomes oodatud, kuna levitab Aafrika seakatku, mis on ohtlik kodusigadele.

Ilmastonmuutos tuo sakaalin Suomeen – Tutkija: “Ihmettelisin, jos se ei ilmestyisi 10 vuoden sisään”

Suomalaisten suhde luontoon tulee muuttumaan. Ilmaston lämpeneminen tuo Suomeen uusia eläinlajeja, joihin kuuluvat sakaalin ohella tunneliruohomyyrä ja kivinäätä. Tuleeko luonnosta vaarallisempi?

Kommentaarid
(Külastatud 1,013 korda, 1 külastust täna)