Kas Ukrainas tuleb uus Talvesõda? Ukraina saadik võrdles praegust olukorda 1939. aastaga

Ukraina saadik ÜRO juures võrdles praegust olukorda Ukrainas täpselt 78 aasta taguse olukorraga Soomes, mil Nõukogule Liit lavastas vahejuhtumi, millega põhjendati hilisemat Soome ründamist.

Ukraina saadik ÜRO juures Volodimir Jeltšenko tuletas esmaspäeval ÜRO julgeolekunõukogu istungil meelde 78 aasta tagust sündmust, kus Nõukogude Liit lavastas Mainila piiriäärse küla tulistamise, vahendab Helsingin Sanomat.

„Vaatasin internetist, mis sel päeval on juhtunud maailmas,” alustas Jeltšenko oma sõnavõttu. „Leidsin teate, et 26. novembril 1939. aastal lavastas nõukogude armee vahejuhtumi, kus tulistas piiriäärset Mainila küla. Selle peale väitis Nõukogu Liit, et lasud olid pärit Soomest ja kasutas seda ettekäändena, et rünnata Soomet 1939. aasta 30. novembril. Nii algas Talvesõda ja see viis Nõukogude Liidu lahkumiseni Rahvaste Liidust (ÜRO eelkäija). kas pole huvitav?” küsis Jeltšenko.

Ukraina saadik ÜRO juures peab praegust olukorda Ukrainas sama plahvatusohtlikuks. „Olukord kujutab ohtu rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule,” märkis Ukraina saadik.

Vene-Ukraina konflikt pingestus pühapäeval, mil Venemaa piirivalve laevad avasid tule ja hõivad kolm Ukraina mereväe alust Kertši väina juures.

Venemaa hõivad Ukraina sõjalaevad koos meeskondadega. Vahejuhtumis sai osa Ukraina mereväelasi haavata ja nad on Venemaa kontrolli all.

Ukraina rinnasti Mainilan laukaukset konfliktiin Mustallamerellä

Ukraina nosti Mainilan laukaukset keskelle korkeinta kansainvälistä politiikkaa, kun maan YK-suurlähettiläs vertasi Venäjän toimia nyt Mustallamerellä Neuvostoliiton lavastamaan tapahtumasarjaan 1939, joka johti talvisodan syttymiseen. Ukrainan YK-lähettiläs Volodimir Jeltšenko muisteli maanantaina turvallisuusneuvoston kokouksessa päivää täsmälleen 78 vuotta sitten. Tuolloin Neuvostoliitto lavasti Mainilassa välikohtauksen, josta Neuvostoliitto syytti Suomea ja perusteli tapahtumilla hyökkäystään Suomeen.

Kommentaarid
(Külastatud 236 korda, 1 külastust täna)