Jube lugu: kosmosejaamast leiti superbaktereid

Kui inimene mõtles välja antibiootikumid, et baktereid hävitada, ei jäänud bakterid toppama, vaid arenesid edasi. Nii kujunesid välja nn superbakterid, mis on antibiootikumidele vastupidavad. Nüüd on selliseid baktereid leitud isegi rahvusvahelisest kosmosejaamast ISS.

USA kosmoseagentuuri NASA teadlased käisid läbi kosmosejaamast võetud proovid ja leidsid sealt superbaktereid. Info on kokku võetud uuringus, mis avaldati väljaandes BMC Microbiology.

Kosmosejaama vetsust leiti koguni nelja erineva vastupidava bakteri tüvesid. Üks tüvi leiti astronautide treeningruumist.

Teadlaste rühm võrdles kosmosejaama leidu maapealsete bakteritega ja selgus, et need olid sarnased bakteriga, mis põhjustas aastaid tagasi Tansaania lastel veremürgitusi.

Tegemist on soolestikus elavate enterobakteritega ja neid tuntakse nime all Enterobacter bugandensis. Bakter tuvastati esmakordselt Bugando haiglas Mwanza linnas. Sama bakter on põhjustanud ulatuslikke haigestumisi ka USA-s.

ISS-ilt leitud bakterid on sama vastupidavad antibiootikumidele kui maapealsed liigikaaslased. Jaamast leitud bakterid pole aga virulentsed ehk ei ole võimelised põhjustama haigusi. Siiski on võimalus, et nad võivad muutuda ohtlikuks.

Kosmoses on väga ohtlik raskelt haigestuda. Abi saatmine on aeglane ja meeskonna peaks evakueerima.

Praegu on jaamas meeskond nr 57. Jaamas on Vene kosmonaut Sergei Prokopjev, NASA astronaut ja arst Serena Auñón-Chancellor ning Euroopa kosmoseagentuuri esindav sakslasest geofüüsik Alexander Gerst, kes on jaama komandör. Nad naasevad maale detsembri lõpus.

Bakterid pole sattunud jaama nende meeskonnaliikmetega, kuna proovid võeti enne nende saabumist.

Multi-drug resistant Enterobacter bugandensis species isolated from the International Space Station and comparative genomic analyses with human pathogenic strains

The antimicrobial resistance (AMR) phenotypic properties, multiple drug resistance (MDR) gene profiles, and genes related to potential virulence and pathogenic properties of five Enterobacter bugandensis strains isolated from the International Space Station (ISS) were carried out and compared with genomes of three clinical strains.

Kommentaarid
(Külastatud 681 korda, 1 külastust täna)