Iseseisvuspäeval avaldab Helsingis meelt rahvuslik ühendus, mille tegevuse kohus ära keelas

Soome iseseisvuspäeval 6. detsembril on Helsingis registreeritud mitu meeleavaldust ja üks neist Põhjamaade vasturinde PVL oma, kuigi kohus on selle rühmituse tegevuse ära keelanud.

Helsingi politsei info kohaselt koguneb vasturinne kesklinnas Senativäljakul. Avaldust selleks pole teinud ühendus, vaid eraisik ja see toimub sarnastel alustel eelmise aastaga, vahendab Helsingin Sanomat.

Lõplikku otsust meeleavalduse lubamise kohta pole politsei veel teinud, sest Turu ringkonnakohus on rühmituse tegevuse ära keelanud. Kohtu otsus on ülemkohtusse edasi kaevatud.

Rühmituse tegevuse lõpetamist on taotlenud politseiamet, seetõttu küsib Helsingi politsei asja kohta arvamust politseiametist.

Praeguse seisuga on ette nähtud lisaks rahvuslaste rongkäik Töölö väljakult kuni Hietaniemi kalmistuni.

Rahvuslaste meeleavaldusele vastu on kavandanud vasakpoolsed ja anarhistid meeleavalduse „Helsingi ilma natsideta”. See koguneb Narinkka väljakul (Kamppi keskuse juures) ja kulgeb Taivallahti väljakule.

Kokku on iseseisvuspäevaks planeeritud seitse meeleavaldust. Lisaks eespool mainitud kolmele on veel neli väiksemat meeleavaldust. Seaduse järgi saab aga Soomes registreerida meeleavalduse 6 tundi enne selle algust. Nüüd tahetakse seadust muuta, et meeleavaldusest tuleks ette teatada 3 ööpäeva. Muudatuse eesmärk on vägivalla ärahoidmine.

Soomes on iseseisvuspäevast saanud meeleavalduste päev viimase 20 aasta jooksul. Meeleavaldused said alguse sellest, kui presidendilossi vastuvõtule hakkasid 1990ndate keskel trügima kontvõõrad. Meeleavaldajate eesmärk oli takistada külaliste saabumist presidendi vastuvõtule. Praegustele meeleavaldustele eelnes presidendi vastuvõtu kui „eliidi peo” kriitika.

Praegu kasutavad parempoolsed rahvuslikud rühmitused meeleavaldusi selleks, et oma sõnumeid edastada. Vasakpoolsed aga avaldavad meelt selle vastu, et parempoolsed tänavale tulevad.

Möödunud aastal Soome 100. aastapäeval tekitasid meeleavaldused poleemikat, kuna mitu inimest võeti kinni. Anarhist Jari Laine võeti kodust kinni iseseisvuspäeva hommikul, Oulu volikogu liige Junes Lokka võeti kinni pealelõunal Kaisaniemenkatul. Möödunud aasta iseseisvuspäeval toimusid ka mitmed kaklused rahvuslaste ja anarhistide vahel. Soome anarhistid võtsid möödunud aastal vardast ligi 30 rahvuslippu ja panid need põlema.

Kielletty uusnatsijärjestö osoittaa mieltään Helsingin keskustassa itsenäisyyspäivänä – Ylimmän poliisijohdon kantaa mielenilmaukseen odotetaan vielä

Uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) osoittaa mieltään Helsingissä itsenäisyyspäivänä, vaikka hovioikeus on määrännyt sen lakkautettavaksi. Helsingin poliisin saaman ilmoituksen mukaan Kohti vapautta -kokoontuminen olisi ydinkeskustassa Senaatintorilla. Ilmoitusta ei kuitenkaan ole tehty järjestön nimissä. “Kokoontuminen on ainakin nimeltään samanlainen kuin PVL:n mielenosoitus oli viime vuonna. Siitä on ilmoittanut yksityinen ihminen”, sanoo Helsingin poliisin yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala.

Kommentaarid
(Külastatud 272 korda, 1 külastust täna)