Euroopa tähtsad ninad kogunevad täna Helsingis

Täna ja homme, kolmapäeval ja neljapäeval toimub Helsingi messikeskuses Euroopa paremtsentristlikke ja konservartiivseid parteisid ühendava EPP kongress.

Euroopa Rahvaparteisse EPP-sse kuulub Euroopas kokku 77 erakonda ja partnerit kokku 41 riigist. Soomest on EPP liikmed koonderakond Kokoomus ja kristlikud demokraadid. Kokoomuse esimees Petteri Orpo esinebki kongressil avasõnavõtuga.

Kongress on eriline selle poolest, et seal valitakse EPP kandidaat Euroopa Komisjoni juhi kohale ja peamine favoriit on praegune Europarlamendi EPP fraktsiooni esimees Manfred Weber. Teine kandidaat on Soome endine peaminister ja Kokoomuse esimees Alexander Stubb, vahendab Iltalehti.

See on teine kord, kui Euroopa Komisjoni esimees valitakse läbi juhtkandidaatide valimise. Esimene kord oli 2014. aastal, mil EPP kandidaadiks valiti Luksemburgi peaministri kohalt ametivõimu kuritarvituse süüdistuste tõttu lahkunud Jean-Claude Juncker. Hiljem sai Junckerist Euroopa Komisjoni esimees.

Juncker on kohal ka Helsingis. Lisaks tulevad kohale Ukraina president Petro Porošenko, Ungari peaminister Viktor Orbán, Austria liidukantsler Sebastian Kurz ja Saksa liidukantsler Angela Merkel.

Helsingisse tuleb ka mitmekordne Itaalia peaminister Silvio Berlusconi, kes on juba 82-aastane ja ei saa maksupettuse tõttu määratud kohtuotsuse tõttu tegutseda valitavas ametis.

Itaalia rikkaim ärimees sai Soomes tuntuks 2001. aastal, kui nii Soome kui Itaalia võistlesid Euroopa toiduameti asukoha pärast. Tookord ütles Berlusconi, et soomlased ei tea isegi seda, mis on prosciutto. Teadmiseks, see on õhu käes kuivataud sink, mille levinud vorm on parma sink. Euroopa toiduamet tegutsebki praegu Parma linnas Itaalias.

Soome peaminister Juha Sipilä kohtub Kesäranta residentsis nii kolmapäeval kui neljapäeval mitmete riigijuhtidega. Sipilä juurest astuvad läbi Iirimaa peaminister Leo Varadkari, Euroopa Liidu nõukogu president Donald Tusk, ELi Brexiti kõneluste eest vastutanud volinik Michel Barnieri, Ungari peaminister Orbán, liidukantsler Merkel ja Euroopa Komisjoni praegune president Juncker.

EPP kandidaadi valimine Euroopa Komisjoni esimehe kohale toimub neljapäeval.

Helsinki on tänään Euroopan politiikan ykköshottispaikka: haukkuuko Berlusconi taas Suomea, mitä sanoo vallasta luopuva Merkel – ja miten käy Stubbin?

EPP:n kärkiehdokkaan valinta tuo tutut eurooppalaispoliitikot Helsinkiin – Iltalehti seuraa suorissa lähetyksissä miten käy Alexander Stubbin.

Kommentaarid
(Külastatud 218 korda, 1 külastust täna)