Ettevaatust: Läänemere kala ei tohiks palju süüa

Värsked uuringud näitavad, et dioksiin on inimese organismile kahjulikum kui varem arvatud. Läänemere kalad on tuntud oma kõrge dioksiini sisalduse poolest, aga päris ära jätta pole kala vaja, sest kalade dioksiinisisaldus on aastatega vähenenud.

Euroopa toiduameti EFSA täna välja antud soovituse kohaselt on dioksiinid ja PCB-ühendid inimese tervisele ohtlikumad kui varem arvatud. Nii dioksiinid kui PCB-ühendid esinevad põhiliselt rasvases kalas, vahendab Yle.

Vaatamata kala kasulikele omadustele on seetõttu ohtlik süüa Läänemerest püütud lõhet ja heeringat, kuna sellega võib sisse süüa soovituslikust suuremaid koguseid mürke.

Soome toiduameti soovituste järgi on kala turvaline süüa kaks korda nädalas, kui kalaliike omavahel varieerida. Erandi moodustavad lapsed, noorukid ja viljakas eas naised, kellele soovitatakse süüa kala vaid harva. See puudutab Läänemere kala: heeringat, forelli ja lõhet.

Evira soovitab riskigrupi inimestele süüa kohalikku kala 1-2 korda kuus. Neile lisaks on ohtlik tarvitada Soome siseveekogudest pärit haugi selle suure elavhõbeda sisalduse tõttu. Rasedad ja imetavad emad ei tohiks üldse haugi süüa.

Soomes ollakse praegu seisukohal, et kalast saadav kasu kaalub üles võimaliku kahju. Kala sisaldab kasulikke rasvhappeid ja mitmeid vitamiine ning mineraalaineid ja valkusid. Kala on eriti hea oomega-3-rasvhapete ja D-vitamiini allikas.

Kuivõrd kahjulikke aineid on Läänemeres vähem, kujutab kalade söömine üha vähem ohtu. Suuremates kalades on dioksiine rohkem, kuna need kalad on elanud kauem.

Uutta tutkimustietoa: Kaloissa piilevä ympäristömyrkky haitallisempaa kuin aiemmin luultu – viranomaiset harkitsevat suositusten muuttamista

Itämeren kalan dioksiinipitoisuudet ovat pudonneet merkittävästi tällä vuosikymmenellä. Siksi uusi tutkimustieto dioksiinin haitallisuudesta ei välttämättä johda kalansyöntisuositusten muuttamiseen.

Kommentaarid
(Külastatud 1,651 korda, 1 külastust täna)