Espoo eramajade omanikud müüvad oma majad ehitusfirmale, et saaks asemele ehitada kortermajad

Espoos Hannusranta rajoonis on juhtunud eriskummaline asi: nimelt tahavad eramajade omanikud müüa oma majad ära ehitusfirmale, et sinna asemele saaks ehitada kortermajad. Tavaliselt on elanikud sellistele asjadele vastu.

Tavaline skeem on selline, et linn algatab planeeringu ja siis algab suur vaidlus, kus elanikud on kõigele vastu. Nüüd aga on elanikud ise huvitatud piirkonna arendamisest ja on nõus oma majad vabatahtlikult ära müüma. Nad saavad majade eest turuhinna ja veidi peale, vahendab Helsingin Sanomat.

Hannusranta asub Espoos Kaitaa linnaosas, 300 meetri kaugusel tulevasest Kaitaa metroojaamast.

Majaomanikele pakuti omamoodi skeemi: nimelt sõltub majade lõplik müügihind osaliselt sellest, kui palju uusi kortermaju saab sellesse piirkonda ehitada. Elanike müügihuvi on ühtlasi muutnud terve piirkonna tulevikku: kui algul oli see kavandatud kui madal elurajoon, siis nüüd kerkivad sinna kuni 12-korruselised kortermajad.

Kui elanikud poleks ehitusfirma ettepanekuga nõustunud, oleks kõik jäänud nagu enne. Paljudele polnud kodude müümine kerge otsus, kuna inimesed on seal elanud mitu põlve. Osa majadest on päris uued, ehitatud 2010ndatel aastatel. Kui plaan käiku läheb, siis lammutatakse ka need majad maha.

Elanike meelemuutuse taga oli osalt asjaolu, et varem privaatsem rand muudeti avalikuks pargialaks. Osa inimesi lõi kartma, et neist saavad viimased majaomanikud piirkonnas, kus ümberringi on suured kortermajad. Inimeste otsust mõjutas ka planeeritav ehitustegevus, mis nagunii muudaks elu selles piirkonnas.

Siiski on ka neid, kes ära ei kavatse kolida ja tulevikus on nende aia taga suur kortermaja.

Espoolaisen asuinalueen asukkaat myyvät kotinsa rakennusyhtiölle, joka rakentaa tilalle kerrostaloja

Nämä asukkaat eivät ole mitään nimbyjä. Päinvastoin. He ovat päättäneet myydä asuinalueensa rakennusyhtiölle sen sijaan, että vastustaisivat muutoksia kotikulmillaan. Alue on Espoon Kaitaalla sijaitseva Hannusranta, metsäinen omakotitaloalue järven läheisyydessä, 300 metrin päässä tulevasta Kaitaan metroasemasta. Tilanne on erikoinen ja poikkeuksellinen. Tavallisesti kaupunki kaavoittaa, asukkaat vastustavat ja rakennusyhtiöt rakentavat.

Kommentaarid
(Külastatud 258 korda, 1 külastust täna)