Dokumendid paljastavad: Venemaa võib peatada naabermaade lennuliikluse

NATO õppuse Trident Juncture 2018 ajal oli Põhja-Soomes ulatuslik GPS-i häire. Soome liiklusturvalisusameti Trafi dokumentidest tuleb välja, et ulatuslikum GPS-i häire võib peatada kogu Soome lennuliikluse.

Venemaalt pärit GPS-i häirele on eriti tundlikud Vene naaberriigid, kuna häire ajal lennuliiklus seiskub. Trafi uue strateegiadokumendi järgi on selline stsenaarium täiesti reaalne, vahendab Helsingi Sanomat.

Soomes on satelliidisignaali segavate jammerite kasutamine keelatud. Samas on selliseid häireid tuvastatud isegi Helsingi-Vantaa lennuvälja läheduses.

Euroopa Komisjoni eesmärk on olnud minna lennunduses aastaks 2030 täielikult üle satelliitnavigatsioonile. Viimaste uudiste valguses muutub selle eesmärgi saavutamine aga kaheldavaks. Euroopa Komisjon ongi pidurit tõmmanud ja soovitab alles jätta ka alternatiivsed navigeerimissüsteemid.

Ka Soome varasem lennunduse strateegia põhines ainult satelliitnavigatsioonil, aga nüüd on hakatud seda ringi tegema. Soomes tahetakse nüüd võimaldada ka alternatiivsete võimaluste kasutamist olukorras, kus satelliitnavigatsioon petab.

Julkaisematon luonnospaperi paljastaa: Laaja sotilaallinen radiotaajuuksien häirintä lamauttaisi Suomen lentoliikenteen

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on julkaisemassa uuden ilmailun navigaatio- ja valvontalaitejärjestelmien strategian. Syynä uuden strategian tekoon on se, että Euroopassa on herätty pelkästään satelliittinavigointiin perustuvan ilmaliikenteen ongelmiin. Yksi ongelma on tahallisen suurimittaisen gps-häirinnän mahdollisuus, jolle ovat alttiita erityisesti Venäjän naapurimaat. Mainos (Teksti jatkuu alla) HS:n hankkiman Trafin laatiman strategialuonnoksen mukaan “poikkeusoloissa hyvin laaja sotilaallinen radiotaajuuksien häirintä on mahdollista.

Kommentaarid
(Külastatud 291 korda, 1 külastust täna)