Veebikaubandus ähvardab Soome linnakeskused tühjaks jätta

Veebikaubanduse mõju on juba tunda: inimesed ei külasta enam kaubanduskeskuseid ja ka söögikohtades käimist on jäänud vähemaks. Kui omavalitsused kiiresti muututele ei reageeri, siis võivad linna südamed tühjaks jääda.

Soome oludega hästi kursis olev Oxfordi ülikooli Saïd Business Schooli teadlane Richard Cuthbertson hoiatab, et kui linna südames midagi muud huvitavat inimeste jaoks pole, siis sinna enam keegi ei tule. Praegu on Soomes tavaline, et linna keskuses on Sokose pood ja siis suur hulk söögikohti. Varsti võivad need kõik tühjaks jääda, kuna veebikaubandus tuleb peale, vahendab Yle.

Cuthbertson soovitab linnadel leida mingi omapära ja selle kaudu inimesi kesklinna meelitada. Mere ääres olevatel keskustel on lihtsam – see tõmbenumber võib olla meri, või siis järv. Inimesed tahavad tulevikus rohkem kogemusi saada, ja kogemuste kaudu meelt lahutada.

Seetõttu peaks keskustes tulevikus olema rohkem meelelahutus, kultuuri ja sündmusi. Keskus peaks olema universaalne ja huvitav kõigile vanuserühmadele.

Lähema kümne aasta jooksul kaotab kaubandus oma tähtsuse – inimesed teevad ostud veebipoest. Inimesed lähevad välja mitte ostlema, vaid elamusi saama.

Samuti tuleb arvestada, et inimene on sotsiaalne olend – minnakse sinna, kus on teisi inimesi. Kui keskustes on midagi teha, tuleb sinna rohkem inimesi. Aga kui midagi teha pole, siis jäävad keskused tühjaks. Inimesed küsivad endalt, miks minna kaubanduskeskusesse, kui seal kedagi pole.

Väga hull ei pruugi siiski Soomes linnade tulevik olla, sest maalt voolab pidevalt uut verd linnadesse ja linnad elavad tänu sellele hästi. Halvasti võib aga minna väikestes kohtades, kus elu välja sureb.

Cuthbertsoni väitel aitab Soome linnu ka see, et ilm on külm ja tänaval on külmaga midagi raske ette võtta, seetõttu on Soomes kaubanduskeskustel lihtsam kui soojemates kohtades.

Kasvava nettikauppa uhkaa näivettää useiden kaupunkien keskustat – viihtymisestä on tulossa ostamista tärkeämpää

Jos suomalaiskaupungin keskusta on ensi vuosikymmenellä kaupankäynnin ja ravintolatoiminnan varassa, ihmiset eivät enää tule.

Kommentaarid
(Külastatud 179 korda, 1 külastust täna)