Üllatavalt palju soomlasi satub hätta, kui nende tulud vähenevad 100 euro võrra

Ligi kolmandik soomlasi satub majanduslikult raskesse seisu, kui nende igakuine sissetulek väheneb 100 euro võrra, selgus Soomes läbi viidud värskest küsitlusest.

Põhiliselt puudutab 100-eurone tulude kukkumine neid soomlasi, kes teenivad aastas alla 20 000 euro. Nende hulgas satub raskesse seisu koguni 60 protsenti, vahendab Taloussanomat.

Suuremat probleemi aga kujutab endast see, et 100-eurone tulude langus puudutab ka suurema sissetulekuga inimesi. Näiteks 35 000-50 000 eurot aastast teenivatest soomlastest neljandik leiab, et 100-eurone tulude vähenemine põhjustab neile probleeme.

LähiTapiola eramajapidamiste ökonomist Hannu Nummiaro kuulutaks sellises olukorras välja juba üleriigilise hädaolukorra, sest väga palju majapidamisi on jõudnud majanduslikus olukorras viimase piirini.

Nummiaro väitel peegeldub raske olukord tarbijate käitumises. Suurenevad nii kiirlaenude võtmine kui nendega seotud maksehäired.

Kui soomlased satuvad majanduslikku kitsikusse, siis hakatakse võtma tarbimislaenusid. Probleemid tõusevad esile siis, kui laene on vaja hakata tagasi maksma. Mingist halbadeks päevadeks kogumisest ei saa olla juttu, kui majapidamiste taluvuspiir on alla 100 euro. Olukord oleks palju parem, kui 100 eurot oleks see summa, mille majapidamised saaksid igas kuus säästa. Säästmine on oluline, sest see suurendab majapidamiste kindlustunnet.

Küsitluses uuriti ka seda, mille pealt soomlased esimesed kokku tõmbavad. Selgus, et esimesena lõpetatakse väljas söömine ehk söögikohtadest liigutakse tagasi koduköökidesse. Teine üllatav avastus oli see, et ollakse valmis loobuma veebimeedia teenustest nagu Netflix ja Spotify.

Need valdkonnad, millest aga soomlased niisama kergesti ei loobu, on kodu ja kindlustused. Ka lähedaste ja laste ning lastelaste aitamine on see, mille osas ei tingita.

Omaenda hobide arvelt oli 27 protsenti soomlastest valmis kokku tõmbama, aga pereliikmete hobide arvelt oli nõus kokku tõmbama vaid 14 protsenti.

Kindlustusseltsi LähiTapiola poolt läbi viidud küsitluses osales kokku 1050 vastajat.

“Hälyttävän monen” talous kaatuu jo, kun tulot putoavat 100 euroa kuussa – joukossa myös hyvätuloisia

Jo sadan euron tai pienempikin pudotus kuukausituloissa tekisi tiukkaa. Näin arvioi peräti 31 prosenttia suomalaisista LähiTapiolan tuoreessa kyselytutkimuksessa. Kyselyyn vastaajia oli runsaat 1 050. Ahtaimmalle sadan euron tulonmenetys ajaisi alle 20 000 euroa vuodessa ansaitsevat suomalaiset. Heistä lähes 60 prosenttia ilmoitti taloutensa olevan tuolloin ongelmissa. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro on kuitenkin löytänyt tutkimustuloksista jotakin vielä yllättävämpää.

Kommentaarid
(Külastatud 259 korda, 1 külastust täna)