Tuleval nädalal Soomes uus suur streik: seekord streigivad teenindustöötajad

Tuleval nädalal streigivad Soomes teenindustöötajate ametiühingu liikmed, keda on kokku 230 000 ringis. Streigiga liitub tõenäoliselt ligi 50 000 inimest.

Teenindustöötajate ametiühingu PAM liikmed on kaupluste ja jaekaubandusettevõte töötajad, majutuse ja toitlustuse ning kinnisvarahoolduse ja valveteenuste töötajad. Täpsemalt tuleb streigi kohta infot järgmise nädala alguses. Siis selgub ka, millistel päevadel streigitakse, vahendab Helsingin Sanomat.

Streigi põhjus on sama, mis teistel viimase aja streikidel – valitsuse soov hõlbustada koondmist väikestes, alla 10 töötajaga ettevõtetes. Töötajad tunnevad end petetuna, kuna siis, kui liituti 2016. aastal valitsuse konkurentsivõime tõstmise ehk nn kiky plaaniga, siis oli juttu, et töötajate turvalisust sellega ei kahjustata. Kiky plaan nägi muu hulgas ette 24 tundi täiendavat tasuta tööd aastas.

Teenindustöötajate ametiühingu arvates on valitsus teinud palju muudatusi, mis pole kokkuleppega kooskõlas. See puudutab näiteks pikaajaliste töötute aktiivsusmudelit, töötu abiraha perioodi lühendamist, töötukassa esinduste erastamist ja alla 10 töötajaga ettevõtetes töötajate koondamise lihtsustamist.

Pam on erasektori teenindustöötajate ametiühing, kus kokku on ligi 230 000 liiget, kellest naised moodustavad 80 protsenti.

Palvelualojen jättiliitto Pam järjestää ensi viikosta lähtien useita työtaisteluja, joiden piirissä yli 50 000 jäsentä

Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtaja Ann Selin sanoo, että liitto järjestää ensi viikosta lähtien useita työtaisteluja. Kaikkiaan ne koskevat aikakin 50  000 liiton jäsentä. Hän sanoo, että mukana on myös lakkoja, mutta niistä kerrotaan ensi viikon alussa tarkemmin. Lakot koskevat ainakin kaupan alaa. Työtaistelut tulevat näkymään kansalaisten arjessa.

Kommentaarid
(Külastatud 751 korda, 1 külastust täna)