Suomen ja Viron rajoja ylittävä ystävyys

Suomen ja Viron välillä kulkee päivittäin monia laivoja kuljettaen matkailijoita edestakaisin näiden kahden maan välillä. Kävellessäsi laivan kannella sen jälkeen, kun olet nauttinut merellisen aamiaisen saatat kenties pysähtyä hetkeksi pohtimaan, mistä maidemme välinen ystävyys juontaa juurensa.

Suomen ja Viron erityinen suhde perustuu sekä maiden fyysiseen läheisyyteen että yhteiseen historian kokemuksiin. Molempien maiden itsenäisyystaistelut ja oman identiteetin etsiminen perustuvat nykypäivänä kestävälle pohjalle näyttäytyen arkipäiväisenä kanssakäymisenä naapurin kanssa.

Kulttuurisuhteet

Suomen ja Viron kulttuurivaihdon pohjana on vuodelta 1937 peräisin oleva sopimus henkisestä yhteistyöstä. Maillamme on nykypäivänä paljon yhteistä kulttuurista omaisuutta sellaisten ihmisten ansiosta kuin Aino Kallas, Hella Wuolijoki ja Sofi Oksanen.

Kulttuurinvaihto onkin maiden välillä vilkasta ja pohjautuu laajaan ruohonjuuritasolla toimivaan yhteistyöhön. Suomessa suurin vuosittainen Viro-tapahtuma ovat Martinmarkkinat. Virossa puolestaan järjestetään maakunnallisia Suomi-viikkoja.

Monet Suomen kulttuurielämän vaikuttajat ovat toteuttaneet erilaisia projekteja Virossa. Vastikään Virossa kuvattiin tositapahtumiin perustuva elokuva suomalaisesta uskonlahkon johtajasta Maria Åkerblomista ja tämän seuraajista.

Kauppasuhteet

Suomi on Viron tärkein kauppakumppani Viron talouden ollessa vahvasti vientivetoista. Viron luotettavat markkinat ja houkutteleva verotusjärjestelmä ovat houkutelleet tuhansia suomalaisia yrityksiä, kuten Technopolis, Wärtsilä, Meconet, toimimaan Virossa tai investoimaan Viroon. Näkyvin näistä yrityksistä lienee kuitenkin Prisma, jonne satunnainenkin Tallinnan-matkaaja saattaa eksyä halpojen elintarvikkeiden perässä.

Lyhyen välimatkan vuoksi liikkuvuus on nopeaa maiden välillä. Virosta tulee Suomeen töihin vuosittain jopa 20 000 työntekijää. Tämän lisäksi erityisesti turismilla on tärkeä rooli Suomen ja Viron taloudellisten suhteiden vahvistamisessa.

Ihmisten välinen liikkuvuus

Nykypäivänä mailla on hyvin tiivistä yhteistyötä monilla eri elämänalueilla aina politiikasta kaupankäyntiin sekä kulttuurin ja lisäksi myös tieteen ja opetuksen alalla. Näitä suhteita edistävät useat kansalaisjärjestöt sekä paikallishallinnot, joten yhteistyö on todellakin ihmisten välistä kanssakäymistä.

Suomen kansalaisista yli 8000 on rekisteröitynyt Viroon asukkaaksi (Viron väestörekisteri 2018). Suomessa puolestaan arvioidaan asuvan jopa 50 000 Viron kansalaista (Tilastokeskus). Virossa asuvista suomalaisista suurin osa asuu Tallinnassa ja Tartossa. Tallinnassa onkin aktiivinen suomalainen yhteisö sekä suomalainen Pyhän Pietarin seurakunta. Suomen asioista tiedottava Suomen Viron-instituutti toimii sekä Tallinnassa että Tartossa ja sen päämääränä on edistää kulttuurisuhteita ja koulutusyhteistyötä. On huomioitavaa, että Virossa asuu myös suuri määrä inkerinsuomalaisia. Heidän asioista vastaa Inkerinsuomalaisten liitto, joka julkaisee Inkeri-nimistä kulttuuri- ja tiedotuslehteä.

Urheilu yhdistää

Viroon matkustaa vuosittain lähes 3 miljoonaa suomalaista. Monet heistä saapuvat varmasti lähiaikoina Tallinnaan kannustamaan Huuhkajia, jotka kohtaavat toisen kerran Viron Kansojen liigan jalkapallo-ottelussa 12.10.

Jalkapallon miesten maajoukkueturnauksessa ovat mukana kaikki UEFA:n 55 jäsenmaata ja syyskuussa alkanut kausi ratkeaa vuoden 2019 kesäkuussa. Samassa lohkossa pelaavat Suomi ja Viro ottelivat toisiaan vastaan ensimmäisen kerran syyskuussa Turussa, jossa Suomi kukisti Viron 1-0 Teemu Pukin voittomaalilla. Meidän iloksemme Suomi on myös tulevassa pelissä voittajasuosikki. Vedonlyönti ylipäätänsä Suomen puolesta kannattaa, sillä Suomen odotetaan pärjäävän Viroa paremmin 3,20 kertoimella maiden yhteisessä lohkossa. Miksikäs et siis lisäisi jännitystä myös kotikatsomossa veikkaamalla voittaja.

Kansojen liigassa on pokaalin lisäksi panoksena enemmänkin, sillä voittajalle on tarjolla peräti paikka seuraaviin jalkapallon EM-kisoihin. Kannustetaan siis yhdessä Suomi voittoon!

Siltojen rakentaminen

Vuonna 2018 Suomen ja Viron hallitukset kokoontuivat Tallinnassa osana molempien maiden satavuotisjuhlintaa ja vahvistaakseen Suomen ja Viron yhteistyötä entisestään. Toiminnan keskeisenä ajatuksena on, että kaksi pientä maata ovat yhdessä paljon enemmän. Suomen ja Viron yhteinen tulevaisuus näyttää siis entistä enemmän olevan siltojen rakentamista ja molempien maiden kestävän kasvun edistämistä laajasti eri aloilla, kuten taloudellisessa kehityksessä, digitalisaation kehittämisessä sekä maanpuolustuksessa. Nauti siis matkastasi Viroon jatkossakin, sillä olet omalta osaltasi tärkeä osa Suomen ja Viron välistä yhteistyötä. Kenties jo läheisessä tulevaisuudessa Suomen ja Viron välillä kulkee henkisen sillan lisäksi fyysinen tunneli, joka entisestään lyhentää maidemme välimatkan.

Kommentaarid
(Külastatud 958 korda, 1 külastust täna)