Soomes saavad Kela, maksuamet ja politsei juurdepääsu inimeste pangaarvetele

Soome ametkonnad nagu politsei, Kela ja maksuamet saavad peagi elektroonilise juurdepääsu inimeste pangaarvetele. Selle abil tahetakse kontrollida virtuaalvaluutade kasutamist.

Soome valitsus on ette valmistamas seadusemuudatust seoses uue rahapesudirektiiviga, mille abil on võimalik ametkondadel pääseda juurde inimeste pangakontodele ka muudel juhtudel kui rahapesu, vahendab Helsingin Sanomat.

Edaspidi on Kelal võimalik kontrollida inimeste sissetulekuid ja pangakontosid ainult mõne näpuliigutusega. See omakorda vähendab oluliselt petmise võimalusi. Klientidel pole vaja oma tulu andmeid eraldi Kelale saata, sest Kela saab seda ise pangakontolt järgi vaadata.

Politsei pääseb samuti kohe ligi kahtlusaluste kurjategijate pangakontodele ning seal liikumisi vaadata. Samas saab maksuamet kontrollida jooksvalt maksumaksjate andmete õigsust. Lisaks on pangaandmetele juurdepääs pankrotihalduritel, tolliametnikel, rahapesuga tegelevatel ametkondadel ja kohtutäituritel.

Neil ametkondadel on ka seni olnud õigus pangast andmeid küsida, aga tulevikus muutub see protsess palju kiiremaks ja lihtsamaks. Ühtlasi lihtsustub ametkondade jaoks suurte andmekoguste töötlemine, kuna andmed on kättesaadavad elektroonsel kujul.

Kui siiani on pank saatnud väljavõtteid tuhandete lehekülgede kaupa faksi teel ja neid andmeid on olnud väga raske töödelda, siis tulevikus muutub protsess palju efektiivsemaks. Ametkondade õigust andmeid küsida see seadus ei muuda – need asjad on paika pandud teiste seadustega.

Muutus on seotud Euroopa Liidu uue rahapesudirektiiviga, mis tagab ametkondadele kiire juurdepääsu pangaandmetele. Rahapesu kahtluse puhul on võimalik raha liikumist kiiresti kontrollida. Sama võimalus antakse lisaks rahapesu büroole ka teistele asutustele.

Seadusemuudatus piirab ka virtuaal- ehk krüptovaluutade kasutamist. Virtuaalvaluutade nagu näiteks bitcoinidega kauplejad peavad end edaspidi registreerima finantsinspektsiooni juures. See on samuti mõeldud rahapesu tõkestamiseks. Kui näiteks klient tahab vahetada eurosid või dollareid virtuaalvaluuta vastu, siis tuleb kliendi andmed ja raha päritolu registreerida.

Seadus tagab seoses virtuaalvaluutadega ka parema kliendi kaitse, kuna virtuaalvaluutadega kauplejad peavad klientide ja oma vara eraldi hoidma.

Uus süsteem peaks rakenduma 2020. aasta sügisel.

Poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian vapaasti kurkkimaan tilitietojasi – Viranomaisille tulee järjestelmä, josta tiedot saa parilla napin painalluksella

Muun muassa poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian vapaasti kurkkimaan suomalaisten tilitietoja uuden sähköisen tiedonhakujärjestelmän kautta. Hallituksen esitys uuden rahanpesudirektiivin toimeenpanosta luo Suomen viranomaisille huomattavasti aiempaa helpomman tavan tutkia pankkitilejä, myös muissa kuin rahanpesuepäilyissä. Jatkossa Kela saa tiedot asiakkaan tuloista ja pankkitilin saldosta parilla napinpainalluksella kaikista pankeista, eli tuissa huijaamisen mahdollisuus pienenee huomattavasti.

Kommentaarid
(Külastatud 2,892 korda, 1 külastust täna)