Soomes on suur kolimisbuum – ligi miljon inimest vahetab aastas elukohta

Soomes on käimas suur kolimisbuum, millega seoses vahetab aastas elukohta ligi miljon inimest. Kolitakse põhja poolt lõuna poole ja väiksematest kohtadest suurematesse.

Soomes jaotuvad omavalitsused üha enam võitjateks ja kaotajateks vastavalt sellele, kas inimesi tuleb juurde või läheb minema. Mõnes omavalitsuses on eluasemeid puudu, teises on neid üle. Inimesi meelitavad rohkem need omavalitsused, kus on olemas kõrgkool, vahendab Yle.

Maapiirkonnad pole aga Soomes oma tähtsust kaotanud. Inimesed rajavad maale tihti teise elukoha, kuna seal on rohkem puhast vett ja õhku.

Inimesed vahetavad elukohta põhiliselt seoses kooli ja tööga. Kõige aktiivsemad kolijad on noored täiskasvanud. Kõige rohkem meelitavad uusi tulijaid suured linnad. Eelis on neil omavalitsustel, kus on hea teedevõrk ning kõrgkool.

Väiksematele omavalitsustele põhjustab inimeste lahkumine peavalu, kuna maksutulu jääb vähemaks, seetõttu pannakse kinni tervisekeskusi, koole ja raamatukogusid. Kui inimesed lahkuvad, siis ei leia ettevõtted enam töötajaid ja on sunnitud tegevust koomale tõmbama.

Suomessa lähes miljoona ihmistä muuttaa vuosittain eikä aina halukkaasti – työn vuoksi muuttaneelle perheelle Mikkeli oli kompromissi Lapin ja Helsingin välillä

Kunnat jakautuvat yhä enemmän häviäjiin ja voittajiin, kun ihmiset vaihtavat kotikuntiaan. Monet kunnat ovat huolissaan väestökadosta. Suomessa kuitenkin riittää ihmisiä, joita muuttaminen suurempaan kaupunkiin ei kiinnosta.

Kommentaarid
(Külastatud 250 korda, 1 külastust täna)