Soomes muutub seadus – talverehvid tuleb alla panna vastavalt teeoludele, mitte kuupäeva järgi

Soomes muutub juba alates 2020. aastast seadus, mille järgi tuleb talverehvid alla panna vastavalt teeoludele, mitte kuupäeva järgi.

Soome autorehviliidu seiskoha järgi on uus seadus selgem, kuna enam ei pea meeles pidama konkreetseid kuupäevi. Kuni selle ajani aga nõutakse jätkuvalt rehvide vahetamist kalendri järgi, vahendab Kauppalehti.

Praegu peab Soomes talverehve kasutama alates 1. detsembrist kuni aprilli lõpuni. Naastrehve tohib kasutada alates 1. novembrist või ka muul ajal, kui teeolud seda nõuavad. Lamellrehvide kasutamisele piiranguid pole seatud ja need võib alla panna juba enne hooaega.

Uus seadus paneb suurema vastutuse auto kasutajale. 2020. aasta juulis jõustuvas seaduses on öeldud, et talverehve peab kasutama novembrist kuni märtsini, kui teeolud seda nõuavad.

Rehviala asjatundjad aga leiavad, et uus kord võib suurendada talvel suverehvide kasutamist. Teisalt aga pööravad juhid senisest enam tähelepanu teeoludele ja sõidavad vastavalt sellele.

Rootsis on teeoludest sõltuv talverehvide kasutamine kehtinud juba alates 2000ndate algusest. Seal tuleb talverehve kasutada detsembrist märtsini olenevalt teeoludest. Naastrehvide kasutamine on Rootsis lubatud 1. oktoobrist kuni 15. aprillini või ka muul ajal, kui teeolud seda nõuavad. Kasutajatele suurema vastutuse andmine on Rootsis parandanud talverehvide kasutamist ja uuringute järgi on 99 protsendil autodest talvel all talverehvid, Kesk- ja Põhja-Rootsis lausa 100 protsendil.

Tänavuse, 2018. aasta algul oli lamellrehvide osakaal Rootsis talverehvide hulgas 39 protsenti. Lamellrehvidest 22 protsenti olid sellised, mis mõeldud Kesk-Euroopa talve jaoks.

Kommentaarid
(Külastatud 5,655 korda, 1 külastust täna)