Nordea: Hüvasti kodulaenude 0-intress

Nordea panga eramajapidamiste ökonomist Olli Kärkkäinen leiab, et juba järgmisel kevadel hakkavad intressid tõusma.

Kodulaenude võtjad on elanud viimastel aastatel nagu kuninga kassid tänu madalatele intressidele. See aga ei pruugi enam nii jätkuda ja juba kevadel prognoositakse intresside tõusu, vahendab Helsingin Sanomat.

Intressitõus mõjutab Soomet eriti, sest üle 90 protsendi kodulaenudest on seotud muutuva intressiga.

Nordea prognoosib, et kodulaenude puhul oluline 12 kuu euribor on 2020. aastal juba üle 1 protsendi. Nordea panga eramajapidamiste ökonomist Olli Kärkkäinen soovitab juba inimestel valmistuda kulude suurenemiseks.

Seni on laenuvõtjatel olnud erakordselt head ajad. Praegu on 12 kuu euribor negatiivne ehk -0,15 protsenti. Näiteks 2008. aasta finantskriisi ajal kerkis 12 kuu euribor üle 5 protsendi piiri.

Nordea on arvestanud, et 120 000 euro suuruse kodulaenu puhul tähendab ühe protsendipunkti suurune intressitõus laenumakste kallinemist 50 euro võrra kuus. Helsingis on aga laenud suuremad, keskmiselt 300 000 eurot ja selle summa juures tähendab protsendipunkti suurune intressitõus 140 eurot suuremaid laenumakseid kuus.

Nordea kinnitusel pank laenude pärast hirmul pole, sest suuremaid laene on antud vaid neile majapidamistele, kus on kaks kõrgharidusega tulusaajat. Kodulaenude puhul on lisaks intressiriskile veel vaja arvestada töö kaotuse riskiga, aga kõrgharidusega inimeste hõivatus on Helsingis väga hea. Kõrgharidusega inimesed pole reeglina probleemsed kliendid, kelle pärast peaks muretsema.

Intressitõus püsib siiski tagasihoidlik, kuna ees võib oodata juba uus majanduskriis. Intressitõus peaks vähendama kinnisvaratehinguid, aga Soomes kuivasid need tänavu juba niigi kokku. Arvatavalt on arvestatud juba oodatava intressitõusuga. Inimesed on hakanud rohkem eelistama eluaseme üürimist.

Soomes lubati varem laenu anda 90 protsendi ulatuses uue eluaseme maksumusest, alates käesolevast aastast langetati seda määra 85 protsendini, aga pere esimese korteri puhul on võimalik anda laenu 95 protsendi ulatuses eluaseme maksumusest.

Eluasemete hinnad tõusevad Soomes Nordea prognoosi kohaselt mõõdukalt. Piirkondlikud erinevused on aga suured: suuremates keskustes hinnad tõusevad, mujal langevad.

Nordea: Hyvästi asuntolainojen nollakorot – kotitalouksien on nyt aika varautua yllätyksiin

Asuntolainaa ottaneilla on ollut viime vuosina kissan päivät matalan korkotason takia, mutta tilanne muuttuu pian. Nordea ennustaa nollakorkojen ajan olevan ohi jo ensi keväänä. Suomessa yli 90 prosenttia asuntolainoista on sidottu vaihtuviin korkoihin, joten muutos näkyy nopeasti kotitalouksien käytössä olevissa varoissa.

Kommentaarid
(Külastatud 543 korda, 1 külastust täna)