NATO peasekretär Soome väljaandele: Venemaale tuleb saata sõnum, et me ei karda

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles seoses praegu käimas oleva suurõppusega Trident Juncture, et NATO peab näitama, et ei karda Venemaad.

Venemaa nimelt tahab katsetada oma rakette samas piirkonnas Norra rannikul, kus praegu on käimas suurim NATO õppus alates külma sõja lõppemisest. NATO peasekretär loodab, et Venemaa käitub vastutustundlikult, vahendab Yle.

Stoltenberg ütles, et kui Venemaa käitub korralikult, siis NATO õppusele mingit ohtu pole. Peasekretäri väitel on Venemaa oma tegevusest teada andnud ja tegemist on rahvusvaheliste vetega, kus selline tegevus on lubatud.

Neil on õigus harjutada oma üksustega ja meie harjutame oma üksustega, ütles Stoltenberg.

Nädal aega on kestnud Trident Juncture ettevalmistus ja nüüd peaks järgnema lahingharjutused. Ligi 50 000 sõjaväelasega õppus on NATO jaoks suurim alates külma sõja lõpust.

Peasekretäri sõnul pole seoses venelastega veel tekkinud ohuolukordi, venelased on ühtlasi kutsutud õppust jälgima. Stoltenberg ütles, et soovib rõhutada, et NATO ei soovi vastandumist Venemaale. „Me ei taha uut külma sõda,” ütles Stoltenberg.

Stoltenberg lisas, et ainus võimalus parandada suhteid Venemaaga on saata neile selge sõnum, et neid ei kardeta. Õppuse sõnum ongi tema väitel näidata, et sõjaliidu liikmesmaad lähevad rünnaku objektiks sattunud liikmele appi. Sellist, artikkel 5 järgset stsenaariumi Norras harjutataksegi.

Miks aga on kutsutud kaasa Soome, kes pole sõjalise liidu liige? Stoltenbergi sõnul võivad Soome ja NATO otsustada tegutseda koos, aga sellist kohustust ei ole. Tema väitel on hea nii Soomele kui NATO-le, kui tegutsetakse koos ja teineteist kaitstakse ning abistatakse.

Soomest osaleb õppusel Trident Juncture ligi 600 sõjaväelast. Õppusel osalenud soomlaste arvates pole õppuse stsenaariumil erilist tähendust. Soome jaoks tähendab see üksikuid operatsioone või operatsioonide osi. Maaletulekut harjutatakse koos euroopa kolleegidega, ütles komandör Sami Jaakkola, kes juhtis õppusel Pori brigaadi merejalaväelasi.

Naton Stoltenberg Ylelle Norjan suursotaharjoituksessa: “Venäjälle lähetettävä viesti, että meitä ei pelotella”

Venäjä aikoo tehdä ohjuskokeita merialueella, jossa on käynnissä Naton suurin sotaharjoitus sitten kylmän sodan. Pääsihteeri toivoo Venäjältä vastuullista toimintaa.

Kommentaarid
(Külastatud 150 korda, 1 külastust täna)