Maja müük soomlasele mässis Eesti Keskerakonna rahapesuskandaali

Tallinn on seoses Danske Banki afääridega tembeldatud juba maailma rahapesupealinnaks. Kirsiks tordi peal on aga Eesti valitseva Keskerakonna Tallinnas asuva maja müük Soome kinnisvaraärimehele Arto Autiole, keda seostatakse Soomes rahapesu ja altkäemaksudega.

Keskerakonna maja müük sai teoks läinud, 2017. aasta oktoobris Eestis registreeritud riiulifirmale BC 31 Holding OÜ. Müügihind oli teadaolevalt 1,8 miljonit eurot. Firma omanik on soomlane Arto Autio.

Asja muudab veelgi pikantsemaks asjaolu, et Keskerakonna uued ruumid endises merelaevanduse majas Narva mnt 31 asuval kaubanduspinnal kuuluvad läbi firma Brave Capital samale soomlasele Arto Autiole, kellele müüdi maja vanalinnas. Enne Keskerakonna kolimist tegutses neis ruumides Nolte köögipood ja Regalia alkoholipood.

Seoses Autioga läheb aga asi põnevaks. Nimelt, nagu on välja uurinud Soome rahvusringhääling Yle, siis on Autio seotud rahapesu- ja altkäemaksuskandaaliga, kuhu on segatud Soome Keskerakonnaga seotud Noortefond (Nuorisosäätiö). Nimelt uurib politsei praegu, kas ja kuidas on makstud Noortefondi võtmefiguuri Aki Haaro firmadele raha Eesti riiulifirmadelt, mis on seotud Arto Autioga.

Asi sai alguse sellest, kui politsei hakkas uurima maksupettust ja raamatupidamisreeglite rikkumist firmas Salpausselän Rakentajat (SSR). Asja kohta kirjutas avalduse Soome maksuamet.

Politsei uurimisandmetel on ehitusfirma SSR maksnud miljoneid eurosid konsultatsiooniteenuste eest Eesti riiulifirmadele, mida omab või juhib Arto Autio. Politsei uurib praegu, kas need arved on fiktiivsed, see tähendab, et nende eest ei saadud mingit reaalset teenust.

Arto Autio on omakorda Soome ajakirjanduse andmetel eri ettevõtete kaudu seotud nii Noortefondi kui SSR-iga.

Arto Autioga seotud Eesti firmadest on raha liigutatud omakorda Noortefondi juhi Aki Haaro ja nõukogu esimehe Perttu Nousiaineni ettevõtetele ning maksuparadiisides asuvatele firmadele. Maksuparadiisidest on omakorda kantud raha Nousiaineni kontole.

Haaro ja Nousiainen omasid aastatel 2012-2015 Iisalmis asuvat firmat Runnin Kylpylä (tõlkes: Runni spaa). Äri läks kehvasti. Kaks spaad haldavat firmat sattusid raskustesse. 2014. aastal tahtis maksuamet maksmata võlgade tõttu algatada ühe firma suhtes pankrotimenetluse. Noortefondi juhid said aga „päästepaketi”, mis tuli Eestist.

Noortefondi juht Aki Haaro on endine Soome keskerakonna Keskusta haldusjuht. Ta oli 2000ndatel aastatel Soome keskerakonna noortekogu majandusjuht. Aastal 2013. sai Haaro kohtuliku karistuse usalduse kuritarvitamise eest. Juhtum oli seotud valimisrahade kasutamisega, kus Noortefondist jagati raha mitmetele Soome keskerakonna poliitikutele.

Noortefondi nõukogu esimees Perttu Nousiainen oli 2000ndatel aastate algul Soome keskerakonna noortekogu juht ja Kuopio linna valitsusnõukogu esimees. Nousiainen on olnud ja on seotud mitmete Soome keskerakonna asutuste ja ettevõtmistega.

Uurimise käigus on tehtud kindlaks, et Eesti riiulifirmadest on antud sadade tuhandete eurode ulatuses laenu Haaro ja Nousiaineni ettevõtetele. Need ettevõtted on samad, millele SSR on maksnud konsultatsioonitasusid.

Rahavood Noortefondi juhtidele tulid vahetult pärast seda, kui Noortefond hakkas tegema SSR-iga kinnisvaraäri ja suunama suuri ehitusprojekte SSR-ile.

Perttu Nousiainen lükkas ümber info raha või laenude saamisest Eestis ja maksuparadiisides registreeritud firmadelt. Aki Haaro ei soovinud teemat kommenteerida. Politsei samuti asja ei kommenteerinud, kuna uurimine on pooleli.

Noortefond on teinud viimasel ajal ehitusfirmaga SSR tihedat koostööd. Noortefond on suunanud SSR-ile suuri ehitusprojekte, samuti on Noorteforndi nõukogu esimees Perttu Nousiainen käinud välisreisidel koos SSR-i põhiomaniku Mika Wileniusega. Mika Wilenius omab SSR-ist 51 protsenti.

Soome meedia andmetel on Wilenius rahastanud läbi oma Eesti ettevõtete ka endist NHL-i väravavahti ja praegust hokiklubi Pelicans treenerit Pasi Nurmineni, et viimane saaks osta üles enamusosaluse Lahti hokiklubis Pelicans. Asi tuli avalikuks, kui politsei uuris Wileniusega seotud hämaraid kinnisvaratehinguid.

Eesti jaoks muudab asja piinlikuks moment, et Soome maksumaksja taskust välja kanditud kuritegeliku maiguga raha toetab Eestis valitsevat Keskerakonda. On väga võimalik, et Keskerakond sai maja müügist kuritegelikku raha ning maksab praegu renti rahapesuga seotud firmale. Loo alguse juurde tagasi tulles: selles polegi midagi imelikku!

Kommentaarid
(Külastatud 694 korda, 1 külastust täna)