Kela hoiatab: maksutagastus võib mõjutada toimetulekutoetuse saamist mitme kuu jooksul

Varsti saabuvad inimestele eelmise aasta eest tulumaksu tagastused. Seoses sellega tuletab Soome sotsiaalkindlustusamet Kela meelde, et maksutagastused võivad mõjutada mitme kuu jooksul inimeste toimetulekutoetuste saamist.

Nimelt võetakse maksutagastus Kelas arvele kui tulu. Kela ei arvesta vaid kuni 50-euroseid tagastusi. Kui aga tagastus on 200 eurot, siis arvestab Kela sellest tuluks 150 eurot ja see mõjutab toimetulekutoetuse suurust. Suurem maksutagastus võib mõjutada toometulekutoetust mitme kuu jooksul, edastab Kela.

Maksutagastused tulevad sel aastal 11. detsembril. Maksutagastused mõjutavad seega detsembrikuu eest makstavat toimetulekutoetust.

Maksustamine kinnitatakse sel aastal 30. oktoobri seisuga. Enne seda tehtud Kela toimetulekutoetuse otsused tehakse varasema maksuteabe põhjal. Kui aga inimese maksutagastus on prognoositust suurem, siis kontrollib Kela detsembri otsust ja teeb vastavad korrektiivid.

Kui aga maksutagastus on arvatust väiksem ja Kela on detsembrikuises toimetulekutoetuse otsuses arvestanud suurema tagastusega, peaks laskma Kelal toetuse suurus üle kontrollida. Juhised selleks on kirjas toimetulekutoetuse otsuses.

Kui aga maksutagastus läheb varasemate võlgade katteks (ulosotto), siis puudutab toimetulekutoetust vaid see osa, mis võlgade maksmisest üle jääb. Kui kogu maksutagastus läheb võlgade katteks, siis ei mõjuta see toimetulekutoetust. Klinet peab toimetulekutoetuse taotluse juurde panema tõendi võlgade tasumise kohta.

Kui klient on saanud detsembri eest toimetulekutoetuse otsuse, kus maksutagastus on arvestatud tuluna, aga tegelikkuses on see läinud kas täielikult või osaliselt võlgade tasumiseks, siis vaatab Kela detsembri otsuse üle. Selleks peab klient saatma Kelale tõendi võlgade tasumise kohta.

https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/-/asset_publisher/kg5xtoqDw6Wf/content/veronpalautus-huomioidaan-toimeentulotuessa-tulona

Kommentaarid
(Külastatud 741 korda, 1 külastust täna)