HIRMUS: Selline on huuletubaka kasutaja suu

Soomes on, põhiliselt rootslaste eeskujul väga levinud snus’i ehk huuletubaka kasutamine. Sel aga on omad kõrvalmõjud: hambad rikutakse ära.

Soomes vähenevad nii suitsetamine kui alkoholi tarvitamine, aga kasvab huuletubaka kasutamine. Kõige rohkem kasutavad seda 18-aastased noormehed, vahendab Iltalehti.

Huuletubaka kasutamine rikub hambad ära, mistõttu pole see ohutu meetod suitsetamisest loobumiseks. Uuringud näitavad, et huuletubakas tekitab sõltuvust kiiremini kui tubakas, mistõttu on see veel ohtlikum.

Huuletubakas sisaldab üle 2300 kemikaali, millest 30 on vähki tekitavad. Nikotiini on huuletubakas 20 korda enam kui tavalistes suitsudes. Seetõttu kujuneb huuletubaka tarvitamisel väga kiiresti välja sõltuvus.

Huuletubaka kasutamine rikub ära hingeõhu ja hambad värvuvad tumedaks. Pikaajaline kasutamine kahjustab igemeid ja tekitab põletikke. Huuletubaka kasutamine on seotud suu, neelu ja nina piirkonna kasvajatega.

Huuletubaka peamine kahjulikkus on seotud nikotiiniga. Nikotiin tõstab vererõhku ja füüsiline võimekus väheneb, kuna nikotiin pärsib hapniku jõudmist kudedesse. Nikotiin kahjustab ka närvisüsteemi ja haavade paranemine aeglustub.

Tällainen on nuuskan käyttäjän suu – kuva vie ruokahalun ja yöunet

Nuorten nuuskan käyttö on lisääntynyt. 18-vuotiaista pojista jopa 15 prosenttia käyttää nuuskaa ainakin satunnaisesti. Juttu on julkaistu ensi kerran vuonna 2015. Suomalaisten nuorten tupakointi ja juominen ovat vähentyneet, mutta nuuskan kokeilu ja käyttö ovat lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Eniten nuuskaavat 18-vuotiaat pojat. Heistä 15 prosenttia käyttää nuuskaa päivittäin tai satunnaisesti.

Kommentaarid
(Külastatud 2,359 korda, 1 külastust täna)