Helsingis läks majaühistu pankrotti

Helsingis Tapaninkyläs läks elanike omavaheliste tülide tõttu pankrotti majaühistu. Tegemist on väga erakordse juhtumiga.

Tülide tõttu on ridamajas tegutsev ühistu majanduslik olukord olnud väga ebakindel ning ühistu arvel pole raha arvete tasumiseks, vahendab Helsingin Sanomat.

Elanike tüli on olnud varem kohtus arutusel ja selle kohaselt algas riid 2012. aastal.  Kuni selle ajani olid majaühistu moodustanud kaks abielupaari olnud mõlemad ühistu juhatuses. Ühe abielupaari mees oli ühistu juhataja.

Raamatupidamist oli tehtud nii, et kulud jaotati täpselt pooleks, ainult vee eest maksis kumbki pool vastavalt kulule.

  1. aasta juunis aga korraldas ühistu erakorralise koosoleku, millel osales ainult kaks liiget ehk üks abielupaar. Koosolek otsustas tagasi kutsuda ühistu esimehe, keda polnud kutsutud kohale. Hiljem korraldati veel üks koosolek, kuhu polnud üldse teist abielupaari kutsutud.

Pärast seda on ühistu asjaajamises valitsenud segadus. Tagasi kutsutud ühistu juhataja rääkis, et temal ja naisel polnud enam õigus ühistu kontot kasutada. Neil polnud enam ülevaadet ühistu majandusliku olukorra kohta, aga sellele vaatamata jätkasid nad maksete tasumist.

  1. aasta lõpus võttis tüli uue pöörde, kus ühistu juhi kohalt tagasi kutsutud meest ja tema naist taheti ühistust välja visata. Asi lõppes vaidlustega kohtus.

Kohus otsustas algul lahti lastud ühistu esimehe ja tema naise kasuks. Kohtu otsuse kohaselt oli tema vallandamine seadusevastane, kuna ühistu koosolekut polnud kokku kutsutud. Sellega seoses olid kõik järgnevad otsused tühised.

Kohtu otsuse kohaselt pidi majaühistu maksma abielupaari kohtukulud. Aga enne kui see vaidlus on kohtus lõplikult lahendatud, on ühistu suhtes algatatud pankrotimenetlus maksmata advokaadiarvete tõttu.

Juriidilises mõttes meenutab majaühistu pankrot tavalise osaühingu pankrotti. Kohus kuulutab välja pankroti ja määrab pankrotihalduri. Halduri ülesanne on realiseerida võlgniku vara. Tavaliselt tähendab see hoone või kinnistu müüki.

Taloyhtiö asetettiin konkurssiin Helsingissä – Paritalon osakkaiden riita äityi niin pitkälle, että raha-asiatkin menivät solmuun

Helsingin Tapaninkylässä sijaitseva taloyhtiö on asetettu konkurssiin. Kyse on harvinaisesta tapauksesta, sillä vuositasolla taloyhtiökonkursseja tapahtuu koko Suomessa vähän. Konkurssin taustalla on paritalon osakkaiden välinen riita, josta on annettu tuomio Helsingin käräjäoikeudessa aiemmin tänä vuonna. Riidan vuoksi taloyhtiön taloudellinen tilanne oli vuosia erittäin sekava, eikä taloyhtiön tilillä ollut katetta laskujen maksamiseen.

Kommentaarid
(Külastatud 218 korda, 1 külastust täna)