Euroopa ravimiagentuuri karm hoiatus: Antibiootikumide võtmine tuleb katkestada kohe, kui esineb valu või väsimust

Suurel osal laialt kasutatavatel antibiootikumidel võivad olla ohtlikud kõrvalmõjud, mis kestavad pikka aega.

Euroopa ravimiagentuur (EMA) soovitab kinolooni ja fluorokinolooni tarvitamise piiramist. Neil võivad olla tõsised ja pikaajalised kõrvalmõjud, hoiatab ka Soome ravimiamet Fimea.

Fluorokinolooni kasutatakse laialdaselt kuse- ja hingamisteede põletike korral. Euroopa ravimiagentuuri info kohaselt võivad need antibiootikumid põhjustada tõsiseid lihaste, liigeste ja närvide kahjustusi.

Need kõrvalmõjud on küll harvad, aga võimalikud, mistõttu soovitatakse ravimiste tarvitamist piirata.

Soomes kasutatavad fluorokinolooni sisaldavad antibiootikumid on siprofloksasiin, levofloksasiin, ofloksasiin, norfloksasiin ja moksifloksasiin. Siprofloksasiini kasutatakse muu hulgas tripperi raviks.

Euroopa ravimiagentuuri soovitusel ei tohiks fluorokinolooni sisaldavaid antibiootikume enam kasutada kergete haiguste raviks. Sellised on näiteks tavalised neelupõletikud, mis paranevad iseenesest. Samuti ei soovitata neid kasutada kuseteede põletike ja kõhulahtisuse raviks.

Arstid peaks juhendama patsiente, et ravimite tarvitamine katkestatakse koheselt, kui esineb valu või väsimust. Ravimite tarvitamist tuleks piirata ka siis, kui kaasnevad enesetapumõtted, depressioon ja luulud.

Fluoroquinolone and quinolone antibiotics: PRAC recommends restrictions on use

New restrictions follow review of disabling and potentially long-lasting side effects EMA’s Pharmacovigilance Risk Assessment Committee ( PRAC) has recommended restricting the use of fluoroquinolone and quinolone antibiotics (used by mouth, injection or inhalation) following a review of disabling and potentially long-lasting side effects reported with these medicines.

Kommentaarid
(Külastatud 1,213 korda, 1 külastust täna)