Erakordne nähtus Soomes: muuseumi ukse taga seistakse nagu tasuta toidu sabas

Inimesed, kes Helsingi kesklinnas looklevast pikast sabast mööda kõnnivad küsivad, mis toimub – kas jagatakse tasuta ämbreid.

Tegelikult ootavad inimesed selleks, et pääseda vastavatud kunstimuuseumi Amos Rex. Järjekorras seisjad teevad endast selfisid. Pikk järjekord on olnud juba alates augusti lõpust, mil muuseum avati, vahendab Yle.

Muuseumi külastab keskmiselt ligi 3000 inimest päevas. Reedel ületati 100 000 külastaja piir. Vahetevahel on sissepääsu piiratud, sest inimesed ei mahu muidu näitusesaali ära.

Amos Rexi muuseumi juhataja Kai Kartio tunnistab, et loodeti küll edu, aga et tuleb selline tung, seda ei osanud keegi oodata. Tegemist on täiesti erakordse nähtusega Soomes.

Amos Rex on erakordne, kuna muuseumi ukse taga on pidevalt järjekord ja näitusesaalid pidevalt pilgeni rahvast täis. Üks tõmbenumbreid on kindlasti Jaapani digitaalse kunsti viljeleja teamLabi näitus. Näitus on kui teaine reaalsus ja ainulaadne kogemus.

Kasu on olnud ka muuseumide kliendikaardist, mis tasub end kiiresti ära. Muuseumikaardi on omale soetanud 185 000 soomlast. Kaardiga saab sisse 280 muuseumi mitmel pool Soomes. Seni on soosituim muuseum olnud kaardiga Helsingi Ateneumi kunstimuuseum.

Tänavune aasta on Soome muuseumide jaoks olnud üldse rekordiliselt edukas. Augustikuus Soome rahvusmuuseumis väljas olnud Barbie näitust käis vaatamas üle 114 000 külastaja. See oli muuseumi ajaloo kõige menukam külalisnäitus.

Möödunud aastal käidi Soome muuseumides kokku 7,1 miljonit korda, mis oli toonane rekord. Arvatakse, et tänavune aasta on veel edukam.

Muuseumide üha suuremat edu põhjendatakse sellega, et muuseumid panustavad rohkem näitustesse. Samuti on näitused üha põnevamad. Muuseumid pakuvad korraga nii kogemusi kui teadmisi, on kohtumispaigad ja aja veetmise kohad. See on küllaltki omapärane kooslus.

Poikkeuksellinen ilmiö Suomessa: Museoon pääsyä jonotetaan kuin ilmaista muovisankoa

Jaetaanko täällä ämpäreitä, ihmettelee ohikulkija Helsingin ydinkeskustassa kiemurtelevaa, satoja metrejä pitkää jonoa.

Kommentaarid
(Külastatud 561 korda, 1 külastust täna)