Aktsiisitõus viis Tallinna söögikohtadest soomlastest kliendid

Tallinna söögikohtade omanikud kurdavad, et koos alkoholi aktsiisitõusuga kadusid soomlastest kliendid. Nüüd kavandavad söögikohtade omanikud 17. oktoobril Tallinnas Riigikogu hoone ees meeleavaldust.

Mitmete soomlastele suunatud Tallinna söögikohtade käive on langenud lausa 40-45 protsenti. Käive hakkas kukkuma möödunud aasta alguses, kui Eestis tõusid hüppeliselt aktsiisid, vahendab Iltalehti.

Söögikohad on raskustes eriti Tallinna vanalinnas, aga ka mujal linnas. Probleemid on nende kohtadega, kus varem käis palju soomlasi.

Soomlased liiguvad sadamast otse Lätti, selleks on nende jaoks sadamasse bussid ette tellitud. Lätis on alkohol märksa odavam kui Eestis ja soomlased on sellest teadlikud. Eesti on Soome turistid kaotanud Lätile.

Tallinna söögikohtade omanike väitel on just alkohol see, mis soomlasi Eestisse meelitab. Soomlasi on aastakümneid meelitatud Tallinna odava viinaga ja nad tulevad selle peale, isegi kui nad alkoholi eriti ei tarvita. Alkohol on olnud Tallinna ja Eesti madalate hindade sümbol ja nüüd, kui see enam nii ei ole, on kadunud ka soomlaste huvi Eesti vastu.

Reaalsus on see, et Eesti kiirest hinnatõusust on soomlased saanud šoki. Näiteks õlle ja longero puhul on hinnavahe Eesti ja Soome vahel nii väike, et see enam soomlasi ei köida. Mõnes kohas on alkohol Tallinnas isegi kallim kui Soomes, seda nii poes kui ka baarides.

Eesti alkoholiaktsiisi tõus ja ostjate Lätti liikumine on löönud Eesti eelarvesse 250 miljoni eurose augu. On tekkinud surnud ring, kus valitsus peab kergitama muid makse, et seda auku lappida. Teine suur hoop on maksutõusudega antud Eesti mainele. Eesti pole soomlaste jaoks enam odav ja turistisõbralik maa.

Seoses turistide äralangemisega on söögikohad langetanud alkoholi hinda ja müüvad seda lausa kahjudega. Näiteks soomlaste hulga populaarses Tallinna söögikohas Steak-house Liivi maksis õllekann enne maksutõusu 3,8 eurot, aga nüüd müüakse seda 3 euroga.

Eesti ja Soome lehtedes on süüdistatud söögikohti ahnuses ja selles, et õlut müüakse lausa 8 euroga. Söögikohtade pidajate väitel pole aga ahned mitte nemad, vaid Tallinna linn, mis on kergitanud renditasud taevasse. Tallinnas küsitav tänava kasutamise maks on kõrgem kui Helsingis. Lisaks kehtib Eestis toidule täis käibemaks.

Lisaks alkoholile on Eestis kergitatud teisi makse, mis söögikohti mõjutavad. Näiteks on tõusnud kütuseaktsiis ja elekter kallineb. See mõjutab kogu ettevõtlust. Kütuse hinnad on Eestis Soome tasemel ja elekter isegi kallim.

Eesti valitsus on turismi olulisust aastaid alahinnanud ja varasem peaminister Andrus Ansip lausa ütles, et turism polegi mingi õige ettevõtlus. See arusaam püsib nii riigi kui tallinna juhtide peades. Kannatavad lisaks söögikohtadele ka hotellid.

Eriti halvustavalt suhtutakse Eestis Soome turistidesse ning Eestis ei tehta mingeid jõupingutusi Soomest külastajate meelitamiseks, samas kulutatakse miljoneid eurosid, et saada aastas mõnisada Portugali turisti.

Ahned on Eestis ka üürileandjad ning rendihinnad on Tallinnas juba kõrgemad kui Helsingis, kuigi käibed on väiksemad. Seetõttu ongi joogid ja toidud kallinenud.

Kõrgete rendihindade taga on omakorda Skandinaavia pangad. Näiteks Tallinnas Raekoja platsil asuva Kehrwiederi kohviku ruutmeetri rendihind on kõrgem kui ühelgi kohvikul New Yorgis Manhattanil.

Lisaks hinnatõusule napib söögikohtadel töötajaid ning palgad tõusevad kiiresti. Noored töötajad pole lojaalsed ning võivad päevapealt lahkuda.

Tallinna linn ehib end järjest suurema turistide arvuga, aga valdav enamus neist on kruiisituristid, kes veedavad linnas vaid mõne tunni. Samuti ei kuluta kruiisituristid linnas raha. Soomlased seevastu on olnud aastaid Tallinnas see turistide grupp, kel on nii aega kui raha. Isegi Aasia turistid kulutavad vaid murdosa sellest mis soomlased. Selles mõttes on soomlased olnud tallinnas kuningad.

Söögikohad ei saa Tallinnas loota kohapealsetele inimestele, kuna nende ostujõud on väga madal. Kui eestlane ostab 4,9 euro eest soodushinnaga lõunasöögi, siis ei võta ta selle kõrvale isegi jooki, vaid läheb tagasi töö juurde ja joob seal kraanist vett.

Maksutõusud on Eestis viinud selleni, et paljudes valdkondades on hakatud uuesti töötajatele mustalt palka maksma. Näiteks söögikohtadel pole enam võimalust kõiki makse maksta.

Tallinnas kolmapäeval, 17. oktoobril toimuval meeleavaldusel ollakse maksutõusude vastu ja nõutakse söögikohtadele paremaid tingimusi, näiteks selliseid nagu Lätis. Restoranide omanike siiras soov on soome kliendid tagasi saada. Meeleavaldusel on lubanud sõna võtta ka üks soomlasest restoranitöötaja. Tegemist on appikarjega nii söögikohtade kui kõigi teiste majandusharude poolt. paljud on lubanud kohale tulla, aga osad kardavad, kuna see võib kaasa tuua maksuameti teravdatud tähelepanu.

Tallinnan ravintoloitsijat: Suomalaiset katosivat – “Viina on Viron sisäänheittotuote ja nyt se on liian kallista”

Hätähuutonaan Tallinnan ravintoloitsijat järjestävät lokakuussa mielenosoituksen, jossa vaaditaan suomalaisia takaisin Tallinnaan. Viron rajut viinaveronkorotukset ovat tehneet pahaa jälkeä Tallinnan ravintoloissa. Suomalaisten suosiman Steak-house Liivin omistaja Raul Renter kertoo, että monen suomalaisiin suuntautuneen tallinnalaisravintolan liikevaihto on romahtanut 40−45 prosenttia. − Liikevaihto alkoi pudota viime vuoden alussa, kun Viro käynnisti alkoholiveronkorotukset.

Kommentaarid
(Külastatud 422 korda, 1 külastust täna)