Uuring: Soomes mitmekordistub lähiaastatel puidust korrusmajade ehitus

Kivimajadega seotud siseõhuprobleemide ja puitmajade keskkonnasõbralikkuse tõttu Soomes mitmekordistub lähiaastatel puidust korrus- ja ridamajade ehitus, selgub värskest uuringust

Ehitusuuringute firma Rakennustutkimus RTS juunis läbi uuringust selgub, et aastatel 2018-2020 mitmekordistub Soomes puidust elamute ehitus ning uute hoonete puhul eelistatakse eri omavalitsustes üha rohkem puitu.

Aastatel 2018-2020 algab Soomes kokku 186 puidust korrusmaja ehitus. Seda on rohkem kui on seni ehitatud 2010ndate aastate jooksul kokku. Kõige rohkem planeeritakse puidust korrusmaju Turusse (20 tk) ja Helsingisse (15 tk). Kokku ehitatakse puidust korrusmaju 73 omavalitsuse territooriumile.

Puidust ridamajade arv on samuti kiiresti kasvamas. Aastatel 2018-2020 plaanitakse ehitada ligi 60 palgist või massiivpuidust ridamaja, mida on neli korda rohkem kui 2010ndate alguses. Puidust ridamaju ehitatakse lähiaastatel 15 eri omavalitsuse territooriumile.

Puidu kasutamist eelistatakse selle keskkonnasõbralikkuse tõttu, kuna puidust hoonete ökoloogiline jalajälg on kaks korda väiksem kui kivist hoonetel. Seni on puitu kasutatud Somes põhiliselt eramajade ehitusel, aga viimasel ajal üha rohkem ka korrusmajade ja ühiskondlike hoonete ehitusel nagu tervisekeskused, hooldekodud, koolid ja lasteaiad.

Uued lasteaiad, koolid ja hooldekodud ehitatakse Soomes põhiliselt puidust.

Aastatel 2010-2017 ehitati Soomes puidust kokku 29 ühiskondlikku hoonet, aastatel 2018-2020 planeeritakse neid juba 86 ehk kolm korda rohkem kui ehitati 2010ndate aastatel esimesel poolel. Uusi puidust lasteaedu ja koole on Soome tulemas kumbagi 30 tükki, uusi puidust hooldekodusid on tulemas 14 ja muid ühiskondlikke hooneid 8 tükki. Puidu eelistatakse Soomes üha rohkem ka ärihoonete puhul.

Uuring põhineb 2018. aasta juunikuus tehtud telefoni-intervjuudel, kus intervjueeriti inimesi kokku 293 Mandri-Soome omavalitsustes. Uuringu viis läbi Rakennustutkimus RTS ja üks selle tellijatest oli keskkonnaministeerium.

Kommentaarid
(Külastatud 286 korda, 1 külastust täna)