USKUMATU: Soomes müüdi kunagi radioaktiivset vett kui ravimit

Nokias asuvast võluallikast välja voolavat radioaktiivset vett pandi Soomes 1930ndatel aastatel pudelisse ja müüdi inimestele Aradiumi nime all kui tervisevett.

Tolle aja inimesed meenutavad, et kohalikud sellest veest eriti lugu ei pidanud – seda veeti rohkem Helsingi härradele ja prouadele joomiseks, vahendab Iltalehti.

Veevabrik Oy Radium-Vesi Ab villis 1930ndatel aastatel radioaktiivset joogivett ja seda peeti tervisele kasulikuks.

Veetehase rajas insener Verner Ryselin, kes rajas aastatel 1905-1910 Nokia linna häärberi. Selle koha ümbrus oli täis allikaid, mis olid eriti puhta ja selge veega, kuna vesi oli radioaktiivne. Veetehas rajati aastatel 1929-1930.

1950ndatel aastatel, kui tehas enam ei töötanud mängisid tehase hoonetes olnud vanade pudelitega kohalikud lapsed. Inimesed mäletavad tollest ajast ka Ryselini, kes olid valged juuksed ja kes rääkis halvasti soome keelt.

Samas radioaktiivse vee tehases toodeti veel õlut ja hiljem ka kollast ja punast värvi limonaadi.

Nokian Velhonlähteen radioaktiivista vettä myytiin ennen vatsan parantavana ihmelääkkeenä – 94-vuotias Liisa: “Sanottiin, että se on erikoista juomaa”

Nokialla sijaitsevalla Velhonlähteellä on erikoinen historia. Vesitehdas Oy Radium-Vesi Ab pullotti ainakin 1930-luvulla Velhonlähteen vedestä radioaktiivista lähdevettä, jota siihen aikaan pidettiin hyvänä terveydelle. Viime viikolla paikallislehti Nokian Uutiset pyysi lukijoitaan ottamaan yhteyttä toimitukseen ja kertomaan tietonsa Velhonlähteen juomatehtaasta. Torstaiaamuna alkoi tapahtua. Toimitukseen käveli herrasmies muovipussin kanssa.

Kommentaarid
(Külastatud 308 korda, 1 külastust täna)