Soomes on väga tõsised probleemid laste ja noorte hooldeasutustega – sekkus lastekaitse volinik

Soome lastekaitse volinik Tuomas Kurttila märgib, et kui kodudes koheldaks lapsi nii nagu Soome hoolekandeasutustes, siis võetaks lapsed kodust kohe ära. Aga kes võtab lapsed ära hooldeasutustest, kus lapsi väärkoheldakse, küsib Kurttila.

Kurttila reageeris murelikult väljaandes Etelä-Suomen Sanomat ilmunud artiklile, kus on kirjeldatud laste ja noorte elu hooldeasutuses. Asi tipnes alkoholi ja narkootikumidega, mis viis noore poisi hauda.

Kõik algas aga koolikiusamisest, kus 10-aastast poissi kiusati, aga midagi ette ei võetud. Lõpuks saadeti poiss koolist minema, aga kiusajad jäid kooli edasi.

Poissi raviti psühhiaatriahaiglas, enne kui ta 13-aastaselt paigutati hooldeasutusse – internaatkooli. Seal oli kohtlemine veel jõhkram ja vägivalda veel rohkem. Lõpuks suri ühiskonna poolt hüljatud noormees 21-aastaselt narkootikumide üleannuse ja peksmise tagajärjel.

Aastal 2016 vabandas toonane Soome terviseminister Juha Rehula kõigi nende ees, kellele lastekaitse on ülekohut teinud. See oli hea algus, aga sellest midagi ei muutunud.

Ainus, kes Soomes on laste heaks midagi on teinud, on lastekaitse volinik Tuomas Kurttila, kes on nõudnud sotsiaal- ja terviseministeeriumilt hooldeasutustes laste arvamusega arvestamist. Praegune Soome pere- ja teenusteminister Annika Saarikko on teinud ettepaneku lastekaitse asenduskodude süsteemi muutmiseks.

Eesmärk on see, et pered julgeksid tulevikus abi paluda ilma ohuta, et lapsed võetakse ära ja pannakse hooldeasutusse. See on vajalik, sest hooldeasutusest algab inimese jaoks sageli allakäigu spiraal.

Soome heaoluühiskonnast saab rääkida alles siis, kui kõigile on tagatud heaolu, kirjutab Pauli Karvinen väljaandes Etelä-Suomen Sanomat.

Tuomas Kurttila on Twitter

Ajattelemisen aihetta. Laitoksissa olevien lasten ja nuorten olot saatava kuntoon. Ilmenneet laiminlyönnit ovat synkkä #häpeä ja kallis #lasku. Jos olot olisivat nämä kodissa, lapsi otettaisiin kiireellisesti huostaan. Kuka huostaanottaa laitoksen? #lapset https://t.co/Kqydwdf201

Kommentaarid
(Külastatud 670 korda, 1 külastust täna)