Soome leebem seadus hoopis vähendas alkoholi müüki, Eestist tuuakse palju vähem alkoholi

Soome leevendas aasta algusest alkoholiseadust, lubades kangemad õlled ja longerod müügile tavalistesse toidupoodidesse. Kardeti, et see tõstab alkoholi müüki, aga tegelikkuses müük hoopis kukkus. Eestist tuuakse palju vähem alkoholi.

Soome sotsiaal- ja terviseameti Valvira andmetel kukkus alkoholi müük Soomes esimese poole aasta jooksul võrreldes eelmise aastaga 0,7 protsenti. See tähendab, et alkoholi tarbimine on languses ja seda vaatamata varasemast leebemale alkoholiseadusele, vahendab Yle.

Suvel tõenäoliselt alkoholi müük kasvas, kuna Soomes oli rekordsoe suvi ja see pani inimesed rohkem õlut jooma.

Kui eri jooke arvestada, siis tegi kõige suurema tõusu aasta algul longero, mille müük kasvas 38 protsenti. Õlle, siidri, punase veini ja kange alkoholi müük aga kukkus. See tähendab, et õlle ja siidri asemel on hakatud rohkem tarvitama longerot.

Longero edu on seletatav asjaoluga, et seadusemuudatusega kaotas Alko üle 4,7-protsendilise longero ainumüügiõiguse. Kliendid ostavad nüüd longerot tavalisest toidupoest, kuigi hind on sama mis oli Alkos.

Seadusemuudatusega kardeti ka seda, et lahja õlle asemel hakatakse tarvimata rohkem kanget õlut, mille müük lubati aasta algusest tavalistes toidupoodides. Ent kartused ei osutunud tõeks. Lahja õlle osakaal müügis on jätkuvalt ligi 90 protsenti ja kangel õllel vaid alla 10 protsendi. Alkoholivaba õlle osakaal on ka kasvanud, aga kogused on jätkuvalt väiksed. Soomlased eelistavad jätkuvalt lahjemat õlut, sest selle aktsiis on madalam ja tänu sellele on õlu odavam. Enamikule klientidest on hind alkoholi puhul määrav tegur.

Eestist toodavad alkoholi kogused on oluliselt vähenenud. Soomlased tõid Eestist 2017. aasta septembrist kuni 2018. aasta augustini kokku 32 miljonit liitrit alkoholi, kui kaks aastat tagasi oli see kogus 39 miljonit liitrit.

Kõige rohkem vähenes Eestist õlle toomine, kuigi seda veeti jätkuvalt kõige rohkem – 13,6 miljonit liitrit. Kaks aastat varem toodi õlut Eestist Soome 19,1 miljonit liitrit.

Siidri toomine Eestist vähenes kahe aasta taguselt 5,9 miljonilt liitrilt 3,4 miljoni liitrini.  Long drinke toodi 7 miljonit liitrit, kaks aastat tagasi 6,6 miljonit liitrit.

Veine ja kanget alkoholi toodi Eestist varasemast veidi rohkem – veine 4,9 miljonit liitrit ja kangeid jooke 2,6 miljonit liitrit.

Tulemused on saadud Uuringu- ja analüüsikeskuse TAK Oy uuringust, mille käigus küsitleti kokku 1926 soomlasest laevareisijat 2017. aasta septembri ja 2018. aasta augusti vahelisel ajal.

Kiistelty uusi alkoholilaki voimassa puoli vuotta – Valviran tilastot kumoavat pahimmat pelot: kulutus laski alkuvuonna

Valvira julkaisi alkoholijuomien myyntitilastot tammi-kesäkuulta. Kolmosolut ei näytä vaihtuneen neloseen.

Kommentaarid
(Külastatud 499 korda, 1 külastust täna)