Soome professor: püsiv suveaeg on halb variant, mõjub tervisele halvasti

Soome Tervise ja heaolu ameti (THL) teadusprofessori Timo Partoneni väitel on tervise seisukohalt Soomele parem lahendus püsiv talveaeg, kuna siis pole hommikud nii sünged.

Partoneni väitel on hea, et kellakeeramisest on otsustatud loobuda, kuna see häirib inimeste und, ja seda isegi tervete inimeste puhul, vahendab Iltalehti.

Kellakeeramine häirib und, kuna ajab sassi inimese sisemise kella. Sisemine kell on ühisnimetaja suurele hulgale närvirakkudele, mis asuvad hüpotalamuse eesosas. Sisemine kell saab infot silmade kaudu tulevast valgusest. Valgus seadistab sisemist kella.

Kui silmadesse tuleb valgus, muudab see automaatselt erksaks. Sisemine kell reguleerib ühtlasi unerütmi. Kui kella keeratakse, ajab see unerütmi sassi.

Tunniajaline muutus on sisemise kella jaoks suur hüpe. Sisemise kella häirimine mõjutab nii südant kui veresooni. Läheb tükk aega, enne kui organism kohaneb uue ajaga.

Sisemine kell jääb iga päev veidi õigest ajast tahapoole. Naistel jääb sisemine kell ööpäevas maha keskmiselt 5 minutit, meestel 11 minutit. Need minutid tuleb iga päev tasa teha.

Professor Partoneni väitel oleks tervise seisukohalt parem püsiv talveaeg, kuna see on nö õige aeg. Talveajaga on hommikud oktoobrist kuni märtsini samasugused nagu nüüdki. Kui võtta kasutusele püsiv suveaeg, siis on talvehommikud pimedamad. Partonen hoiatab, et seoses kliimamuutusega hakkavad Soome talved olema senisest hallimad, pilvisemad ja lumetumad ehk teisisõnu pimedamad. Kui valida püsiv suveaeg, siis probleemid süvenevad.

Partonen on hämmingus, et Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker pooldas oma kõnes püsivat suveaega. Ettepaneku kohaselt minnakse veel tänavu sügisel talveajale ja siis kevadel suveajale, kuhu jäädaksegi. Mingil põhjusel ei antud veel teada, kumma kasuks hääletusele vastajad otsustasid, kas suve- või talveaja kasuks. On probleemne, et soovitatakse püsivat suveaega, kuigi see on tervisele halvem.

Partonen loodab, et isegi siis, kui terve Euroopa jääb suveajale, teeb Soome erandi ja läheb aasta pärast veel talveajale ja jääbki sinna. Ta soovitab jääda püsivalt normaalsuse ehk talveaja juurde. See oleks tervise seisukohalt parim variant.

Praegu võetakse suveajale minnes hommikust tund aega ära ja talveajale naastes antakse see tagasi.

Soome transpordi- ja kommunikatsiooniministeerium algatab septembris rahva hulgas arutelu, millist varianti inimesed pooldavad, kas püsivat suve- või talveaega.

Ministeeriumi info kohaselt on praeguse seisuga viimane kellakeeramine pühapäeval, 31. märtsil 2019. aastal. Need Euroopa Liidu maad, kes tahavad veel talveajale üle minna, saavad seda teha pühapäeval, 27. oktoobril 2019. aastal. Pärast seda enam aega muuta ei saa.

Soome on aastaid võidelnud Euroopa Liidus kellakeeramise lõpetamise eest. Soomes korraldati sel teemal rahvaalgatus, mida parlament arutas 2017. aastal. Kellakeeramisega alustati Soomes 1981. aastal. Euroopas ühtlustati kellakeeramine 1996. aastal, millest alates on kella keeratud märtsikuu viimasel pühapäeval ja oktoobri viimasel pühapäeval.

Professori: Kesäaika terveyden kannalta huono vaihtoehto – vaikuttaa todella terveyteen heikentävästi

Kaksi kertaa vuodessa tapahtuva kellojen siirto katkonaistaa, keventää ja haittaa yöunta. Tutkimusprofessori Timo Partosen mielestä Suomen kannattaisi terveyssyistä ottaa talvi-aika pysyväksi ajaksi. Talviaikaa puoltaa se, että silloin talviaikana aamut eivät ole niin synkkiä kuin jos aikana olisi pysyvä kesäaika. Muutaman kerran tämä vielä pitää tehdä: katso videolta, minne päin kelloja siirretään!

Kommentaarid
(Külastatud 523 korda, 1 külastust täna)