Soome peaminister: Rootsi valimiste peateemaks tõusis migratsioon

Soome peaminister Juha Sipilä ütles Rootsi valimiste tulemusi kommenteerides, et kui algul arvati, et valimiste peateemaks tõuseb julgeolek, siis läks teisiti ja peateemaks tõusis migratsioon.

Järgneb peaminister Sipilä pöördumine seoses Rootsi valimistega:

Rootsi valimiste häälte kokkulugemine on alles pooleli. Lävepakuküsitluste põhjal on kahe bloki vahe imeväike ja valitsusläbirääkimised tulevad rasked. Soovime kolleegidele õnne nende teel.

Veel aasta algul arvati, et valimiste peateemaks kujuneb julgeolek. Läks teisiti. Valimiste üheks peateemaks tõusis migratsioon. Oleme neil teemadel arutanud nii Soomes kui Euroopas. Migratsiooni jaoks on vaja järjekindlat poliitikat ning mõõdukat ja asjalikku ühiskondlikku debatti. Rassismile ja radikalismile kohta ei ole. Ei meil ega mujal.

Ees ootavad põnevad valitsusläbirääkimised. Ma ei hakka nende tulemusi prognoosima. Palju on räägitud ja spekuleeritud tavapäraste blokkide võimalikust lagunemisest ja see pakub Rootsis erilisi ja uusi võimalusi valitsuse moodustamiseks. Soomes pole selliseid blokke olnud ning see on lisanud meie poliitikasse stabiilsust läbi mitmete valitsusperioodide. Soomes on see töötanud ja on võimalik, et Rootsis proovitakse samuti koalitsioonivalitsust.

Keskerakonna sõsarpartei juht Annie Lööf on teinud esimeheks oleku ajal suurepärast tööd ja on ära teeninud õnnitlused. Esialgsetel andmetel on Rootsi keskerakond üks valimiste võitjatest ja teinud läbi aastakümnete parima tulemuse.

Olgu Rootsis valitsusliit milline tahes, on Soome ja Rootsis suhted jätkuvalt samad. Koostööd on tihendatud ja süvendatud eesmärgipäraselt igas valdkonnas. Suhted on nüüd ajaloo parimal tasemel. Riigijuhtide omavaheline läbikäimine on pea igapäevane. Soome jaoks on Rootsi olnud alati erilise tähendusega. Suhted põhinevad pikaajalisel ühisel ajalool ja väärtustel.

Soome ja Rootsi on turvalisusküsimustes olnud sama meelt. Oleme mõlemad orienteeritud Põhjamaade ja Läänemere piirkonna stabiilsuse kindlustamisele. Koos Soomega tehtavale välis- ja kaitsepoliitilisele koostööle on lai toetus läbi kogu Rootsi poliitilise maastiku. Aktiivne arutelu neis küsimustes jätkub kindlasti järgmiste valitsuste ajal.

Panustame koos aktiivselt Põhjamaade ja piirkondliku koostöö edendamisse. Teeme aktiivset koostööd EL-iga. Selles osas suuri muutusi oodata pole.

Lähtume sellest, et omavahelised suhted on jätkuvalt head ja tihedad. Rootsi on jätkuvalt Soome tähtsaim partner. Maade majandused on omavahel tihedalt seotud. Tugev ja edukas Rootsi on ka Soome huvides.

Kommentaarid
(Külastatud 195 korda, 1 külastust täna)