Soome mehed toovad Venemaalt külakostiks kaasa HIV-i

Imatrast on piiri taha Viiburisse vaid 60 kilomeetrit. Paljud soome mehed käivad sealt odavat bensiini toomas ja vene naistega seksimas, koju tuuakse külakostiks naisele lilled ja … HIV.

50ndates eluaastates Imatra mees Markku käib Venemaal ligi 40 korda aastas, pea igal nädalavahetusel. Ta tangib auto, ostab poest vajaliku ning kohtub tuttavatega. Viiburi nädalalõppude juurde on viimastel aastatel kuulunud ka seks. Kui naisega on suhted kehvad, siis kasutab Markku tasulist seksiteenust igal nädalavahetusel, vahendab Helsingin Sanomat.

HIV-i peale mehed ei mõtle, sestap toovad Lõuna-Karjala mehed üha sagedamini idapiiri tagant lisaks bensiinile koju kaasa ka HI-viiruse.

Venemaal möllab Ida-Euroopas kõige suurem HIV-epideemia, mis kajastub ka Ida-Soomes. Erinevalt teistest riikidest Venemaal HIV-i nakatunute arv üha suureneb, uuringute järgi 10-15 protsenti aastas.

Viiburi ümbruse 200 000 elanikust on registreeritud HIV-positiivseid ligi 800, aga tegelik number on üle 2000. Uusi nakatumisi on aastas ligi 100. Kõige rohkem on haigusekandjaid Viiburis ja Ensos ehk Svetogorskis.

Soome poole peal Lõuna-Karjalas on viimastel aastatel registreeritud HIV-i juhtumeid rohkem kui kusagil mujal Soomes. Uute nakatumiste koguarv 9 ei ole suur, aga paljud juhtumid ei tule välja. Nakkuse saanud meeste keskmine vanus on erakordselt kõrge – ligi 60 aastat.

Enamus Venemaa nakkusekandjatest on praegused või endised süstivad narkomaanid. Kõige levinum narkootikum on metadoon. Lisaks süstaldele levib Venemaal HIV juba tavalise mehe-naise seksi kaudu.

Viiburi seksitöötajatest enamus on narkomaanid. Paljud naised ehk ei peagi end prostituudiks, kuigi nende juures käib regulaarselt 2-3 soome meest.

Viiburis on isegi tänavale joonistatud telefoninumbrid, millelt saab tellida seksiteenust. Markku pole telefonidele helistanud, tal on oma koht, mille leidis tuttavate kaudu.

Seksiteenuseid kasutab enamus Viiburis nädalalõppudel aega veetvaid soome mehi. HIV levib Venemaal sealse karmi poliitika tõttu. Näiteks narkomaanidele ei tohi jagada puhtaid süstlaid, kuna valitsus vaatab seda kui narkomaania soodustamist.

HIV levib ka seetõttu, et Venemaa on poliitilistel põhjustel keeldunud välisabist. See on raskendanud rahvusvaheliste abiorganisatsioonide tööd või osad neist lausa Venemaalt minema peletanud. Abiorganisatsioonide asemele pole aga midagi tekkinud.

Lisaks valmistab Vene justiitsministeerium ette seaduseelnõud, mis veelgi piirab HIV-i ennetustööd. Seaduseelnõu kohaselt on vaja kooskõlastada valitsusega kõigi abi saavate organisatsioonide tegevus. Organisatsiooni tegevus võidakse lõpetada, kui valitsus selle tegevust heaks ei kiida.

Markku naudib ööelu Viiburis täiel rinnal. Ta pole lasknud HIV testi teha, kuna ta ei taha teada selle tulemust. Tal on olnud ka Soomes suhteid, seetõttu ei taha ta vastutust enda peale võtta. Testi ta tegemas pole käinud ja ei lähe ka.

Markku abikaasa mehe käikudega täpsemalt kursis pole. Temale tuuakse külakostiks lilli.

Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

Tilaajille Viipuri Imatralta on matkaa rajan taakse Viipuriin vain 60 kilometriä. Sen taittaa niin nopeasti, että imatralainen Markku viettää kaupungissa lähes kaikki viikonloppunsa – nelisenkymmentä vuodessa. Haluatko lukea koko artikkelin? Haluatko lukea koko artikkelin? HS Digi -tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kommentaarid
(Külastatud 709 korda, 1 külastust täna)