Soome hooldetöötajate argipäev: vanad naised võtavad munadest kinni ja lahti ei lase

Soomes on viimasel ajal tõusnud teemaks vägivald seoses hooldetööga. See puudutab vanainimeste hooldamist, kus hooldetöötajad kogevad igapäevaselt vägivalda. Sellest pole varem räägitud, kuna tegemist on isikuandmetega. Vägivald tuli välja läbi viidud uuringust, mille järgi oli 80 protsenti hooldetöötajatest kogenud oma töös vägivalda.

Üks 40 aastat Helsingi haiglates kinnisvarahooldajana töötanud mees räägib, kuidas oli tube, kuhu ta ei julgenud minna. Mõned vanainimesed lõhkusid meelega lambipirni ära, et ta tuleks uut pirni panema. Kui ta kohale tuli, võttis vana naine oma kätega tal munadest kinni ja lahti ei lasknud, räägib mees. Naiste haare oli väga tugev.

Kui mees sellest haigla juhtkonnale rääkis, siis öeldi selle peale: „Jälle tema!” Ajapikku õppis mees olema ettevaatlik. Samas sai ta aru, et seksuaalsed kihud olid väga suured naistel, kes ainult voodis lamasid ja seinu vahtisid, vahendab Ilta-Sanomat.

Mees räägib, et tavaliselt võeti lihtsalt munadest kinni, aga ükskord hakkas üks vanem naine teda suskima kartulikoorimisnoaga.

Talonmies kertoo vanhustyön vaietusta arjesta: mummot kävivät haaroihin kiinni – “Heillä oli hirveät käsivoimat”

Monet vanhuksia hoitavat henkilöt joutuivat kohtaamaan toistuvasti aggressiivisia potilaita työssään, kertoo 40 vuotta Helsingissä Koskelan ja Auroran sairaaloissa kiinteistönhoitajana työskennellyt mies. - Nämä ovat aina olleet aika vaiettuja juttuja. Ilta-Sanomat kertoi aiemmin, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat yllättyivät keväällä väkivallan yleisyydestä vanhustyössä. Lähes 80 prosenttia vanhusten laitoshuollon henkilökunnasta oli kokenut asukkaiden väkivaltaa.

 

Kommentaarid
(Külastatud 1,141 korda, 1 külastust täna)