Soome ettevõtja jõi end põhja ja nüüd öeldakse tema kohta „inimsaast”

Soomes Oulus elav endine ettevõtja jõi end põhja ja elab nüüd kodutuna tänaval, tema kohta ütles üks volikogu liige „inimsaast”, mille peale kirjutas mees avalduse politseisse.

„Mul oleks vaja isiklikku ja avalikku vabandust,” ütles „inimsaastaks” kutsutud 51-aastane endine Oulu ettevõtja Markku Korhonen.

Möödunud nädalal avaldas kohalik ajaleht Kaleva artikli, milles oli juttu Keskerakonna poliitiku Riikka Moilaneni inimsaasta-kõnest. Kuigi kedagi nimepidi ei nimetatud, said kõik aru, kellega on tegu, vahendab Helsingin Sanomat.

Korhonen solvus selle peale sedavõrd, et läks järgmisel päeval politseisse ja kirjutas avalduse. See puudutas asjaolu, et tema kohta kasutati väljendit „inimsaast”.

Korhonen ise tunnistab, et on alkohoolik ja kodutu, aga saast ta olla ei taha. Talle tundub, et inimesed tahavad, et tuleks prügiauto ja viiks ta prügimäele.

Inimsaastaks nimetamise peale mees solvus niivõrd, et jõi mitu päeva ja ei söönud midagi. Esmaspäeval oli ta enda väitel kaine, aga kotis oli tühi pudel Gambinot ja põlvetaskus poolik Soome viina pudel.

Mehe elukohaks on praegu telk – niikaua, kuni see on võimalik. Ta räägib, et tal oli telk Merikoski silla all. Aga kui ta sinna tagasi läks, oli kõik ära viidud – telk, riided, tekk, kõik. Isegi kuivama pandud haiglariided.

Korhoneni arvestuse järgi on temalt tänavu ära viidud kokku 12 telki. Uue telgi on saanud sõpradelt, kingitusena või ostnud saadud toetuse eest.

Kuivõrd telk viidi ära, peab mees magama prügikotis. Mees tunnistab, et pole kümme aastat korraga rohkem maganud kui 2-3 tundi. Kuigi ta võtab unerohtusid ja depressiooniravimeid, siis und ei ole.

Korhoneni seltskond koosneb ligi 15 mehest ja paarist naisest. Suurem osa neist magab öösel trepikodades, kangialustes, metsas ja sildade all. Seltskonnale meeldib ka Oulus avatud uus kaubanduskeskus Valkea ja selle ööpäev läbi lahti olev soe ala. Seal saab istuda, kui oled ärkvel. Magada ei saa ja tualetis käia samuti mitte.

Kohe Valkea kõrval asub Riikka Moilaineni endine töökoht tervisemaja Pihlajalinna. Selle akendest näeb platsile, kuhu Korhonen saabub igal hommikul kohe pärast kella kuut.

Korhonen tunnistab, et osa neist pääseb Valkeasse sisse, osa mitte. Ennekõike huvitab inimesi viin. Olenevalt sellest, kellel on raha, hangitakse kohe hommikul peaparandust. Kell üheksa avatakse viinapood.

Korhoneni väitel nad kellelegi tüli ei tee ja mingeid kaklusi ei korralda. Need, kes prahti tekitavad on põhiliselt noored, kes nädalavahetustel väljas käivad. Kuigi nad kedagi ei häiri, käsib politsei neil mujale minna. Algul minnakse turuplatsile, sealt Kiikelisse, ja sealt Sonnisaarisse.

Korhoneni jaoks algas allakäik sellest, kui ta ettevõtjana läbi põles. Ta aitas kogudusel leida kodututele kodusid. Siis hakkas jooma ja kuivõrd ise sõltuvuse puhul abi ei saanud, siis jõi end põhja.

Meest on abistanud kogudus, aga linnalt pole midagi saanud. Linn talle elamist ei anna, järjekorras kukub kogu aeg tahapoole, kuna on nn ö-klassi kodanik.

Öösel saaks ta minna alkohoolikute keskusse, aga seal on ta olnud vaid paaril korral aastas. Korhoneni sõnul on seal päris hirmus, kõik joovad ja haiseb. Paljud teised magavad samuti ükskõik kus mujal.

Sel hommikul, kui Korhonen kuulis, et teda on saastaks nimetatud, istus ta Valkea ees pingile ja hüüdis: Kas ma olen tõesti saast?

“Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikosilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

“Henkilökohtainen ja julkinen anteeksipyyntö olisi paikallaan”, sanoo “ihmisroskaan” Oulussa yhdistetty Markku Korhonen, 51. Korhonen päätyi viime viikolla sanomalehti Kalevan kuvituskuvaan juttuun, jossa kerrottiin keskustan Riikka Moilasen valtuustossa pitämästä ihmisroska-puheesta. “Vaikka se oli otettu takaapäin, kaikki tunnistivat minut siitä heti. Sama kävelykeppi ja samat vaatteet, eihän minulla ole muita.”

Kommentaarid
(Külastatud 443 korda, 1 külastust täna)