Skandaal: Soome turistid kasutasid Krakovi juudikvartali restoranist natsitervitust ja hüüdsid „jawohl, jawohl”

Poolas Auschwitz-Birkenau koonduslaagris ja pärast seda Krakowis ühes juudikvartali restoranis õhtust söönud Soome õpilased olid tunnistajaks vahejuhtumile, kuidas seltskond kaasmaalasi käitus väljakutsuvalt, kasutas natsitervitusi ja hüüdis „jawohl, jawohl” (tõlkes: jah, jah).

Tegemist oli ligi 40 Helsingi Kallio gümnaasiumi õpilasega, kes olid varem käinud seoses totalitarismi ajaloo õpingutega Baltimaades ja nüüd külastasid Saksa teise ilmasõja aegseid koonduslaagreid Poolas, vahendab Helsingin Sanomat.

Õpilased läksid õhtust sööma kohalikku juudi restorani Klezmer Hois, kus nende tähelepanu köitis üks ligi 30-liikmeline soomlaste seltskond.

Nad olid 40-50-aastased soomlased, kes olid häälekad ja hüüdsid saksa keeles „jawohl, jawohl”. Üks meestest kasutas natsitervitust, rääkis õpilastega kaasas olnud Kallio gümnaasiumi ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Niina Väntänen.

Väntänen ütles, et ta oli maruvihane ja ta läks ja küsis kaasmaalastelt, et kas nad teavad, et on Poolas, juudi kvartalis, saja meetri kaugusel sünagoogist ja nemad teevad natsitervitust.

Selle peale öeldi õpetajale, et see oli vaid nali ja elu läheb edasi. Õpetaja aga ütles, et selles ongi point, et nende juutide jaoks, kes hukkusid, ei lähe elu edasi.

Väntänen ja teine õpetaja pidasid seejärel soomlaste seltskonnale ajaloo teemal loengu. „Harva on olnud nii häbi olla soomlane,” tunnistas Väntänen.

Soomlaste seltskonnaga juttu ajades selgus, et tegemist oli Helsingi inimeste iga-aastase üllatusreisiga. Sel aastal käidi Poolas ja Krakovis ja järgmisel päeval pidi olema koonduslaagri külastus.

Õpetaja on ise käinud Poola koonduslaagritega tutvumas kümneid kordi. Iga kord on ta olnud sellest puudutatud. Lapsed märkasid laagri muuseumis, et üks foto oli tehtud Helsingis. Holokaust polnud Soome jaoks kauge asi, kuigi Soomest saadeti laagrisse vaid kaheksa inimest.

Väntänen loodab, et holokaust ja juutide massihukkamine ei unune, kuigi sellest on juba palju aega möödas. Ta ei saa aru, miks keegi viskab selle üle nalja ja kasutab natsitervitust, seda veel juudi kvartalis ja Poolas. Õpetaja arvab, et põhjus on võib olla selles, et nii palju aega on möödas ja holokaustist on saanud inimeste jaoks kauge muinasjutt.

Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: “Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

Kallion lukion historian ja yhteiskuntaopin lehtori Niina Väntänen järkyttyi illallistaessaan torstaina oppilaidensa kanssa Krakovan juutalaiskorttelissa. Noin 40-henkisellä ryhmällä oli takanaan parin päivän intensiivinen opintoretki nykyisin museona toimivassa Auschwitz-Birkenaussa, joka oli toisen maailmansodan aikainen saksalaisten käyttämä keskitys- ja tuhoamisleiri. Retki Puolaan on osa Kallion lukion ja Helsingin kuvataidelukion yhteistä historian opintoihin liittyvää projektikurssia.

Kommentaarid
(Külastatud 359 korda, 1 külastust täna)