„Kasakas võtab kõik, mis ripakil” – Niinistö selgitas Ameerika sõduritele, kuidas venelastega toime tulla

USA valmistub sõjaks Venemaaga ja seetõttu huvitab ameeriklasi kõik, mis puudutab venelastega sõdimist. „Kasakas võtab kõik, mis ripakil,” selgitas praegu USA-s viibiv Soome president Sauli Niinistö venelastega sõdimise nüansse.

New Yorgis ÜRO üldkogul osalenud Niinistö esines ettekandega ka Washingtonis Brookingsi instituudis.

Niinistölt küsiti ka Putini kohta, aga ta ei tahtnud Putinist täpselt rääkida, öeldes vaid, et mees on lojaalne nii oma sõpradele kui vaenlastele.

USA sõjaväelane tundis huvi, kuidas Venemaale sõjaliselt vastu hakata. Niinistö ütles, et on vana soome ütlus, et „Kasakas võtab kõik, mis ripakil”. Seetõttu tuleks asjad korda teha, et poleks millestki kinni hakata, soovitas Niinistö. Venelastega tuleks aga Niinistö väitel toimida otsekoheselt ja kindlameelselt.

ÜRO-s rääkis Niinistö , et maailmas on rahvusvaheline tasakaal muutumas. Muutusega kaasneb ühtsuse ja koostöö kadumine ning üleüldine turvatunde vähenemine, vahendab Ilta-Sanomat.

Niinistö kiitis muu hulgas USA presidenti Donald Trumpi selle eest, ta Trump õhutab Euroopa riike rohkem panustama. Ligi 70 aastat on NATO tähendanud ainult USA-d. Ameeriklased on oma õlgadel kandnud valdavat osa Euroopa turvalisusest. See on olnud Euroopa jaoks väga oluline. Niinistö ütles, et saab aru, miks ameeriklased tahavad, et Euroopa rohkem panustaks.

Samas kritiseeris Niinistö USA poolt Euroopale kehtestatud kaitsetolle ja lisas, et kaubavahetus peaks olema vaba. USA kaubandus Euroopaga on küll tasakaalust väljas USA kahjuks, aga seda tasakaalustavad teenused ja investeeringud.

“Kasakka ottaa mikä irti lähtee” – Sauli Niinistö selitti amerikkalaissotilaalle, miten Venäjän kanssa tulee toimia

Ajatuspaja Brookings-instituutissa torstaina puhunut Sauli Niinistö saapui Washingtoniin New Yorkista, jossa hän osallistui YK:n yleiskokouksen istuntoon yhdessä useiden suomalaisministerien ja maailman johtajien kanssa. Niinistö sanoi puheiden ja keskustelujen vahvistaneen käsitystä siitä, että kansainväliset suhteet ovat nyt isossa muutoksessa. - Suurvaltojen välinen voimatasapaino järkkyy. Instituutioiden luotettavuutta koetellaan.

Kommentaarid
(Külastatud 226 korda, 1 külastust täna)