Hea teada: Kui kinnisvaratehing läheb untsu, siis vahendaja ei vastuta

Kinnisvaratehingute puhul on müüja vastutav nii maakleri kui ostja ees. Kui maakler täidab kõiki nõudeid, siis teda milleski süüdistada ei saa.

Kinnisvaratehingute puhul lasub suurim vastutus müüjal. Tema vastutab nii vahendusfirma kui ostja ees, vahendab Taloussanomat.

Kinnisvaratehingute puhul peab müüja andma vahendajale edasi võimalikult palju infot. Vahendaja peab selle info edasi andma ostjale.

Ostja vastutab selle eest, et on teadlik, mida on ostmas. Kui maja või korter on vana, siis peab ostja arvestama võimalike vanusest tingitud remondikuludega.

Soomes on kinnisvaratehingutega seotud vaidlusi aastas mitusada. Tarbijakaitsesse jõudis möödunud aastal 570 juhtumit. Neist ligi 170 olid müüja ja ostja vahelised vaidlused, ülejäänutega olid seotud ka vahendajad.

Vahendajad pääsevad enamasti puhtalt, kui nad on talitanud nõuetekohaselt. Hiljuti tuli avalikuks juhtum, kus müüja pidi tasuma 20 000 eurot, kuna oli andnud ostjale valeinfot planeeringu kohta. Vahendaja oli ostjale jaganud infot, et maja terassi-poolsele küljele uusi ehitisi ei tule, kuigi need sinna hiljem ehitati. Vahendaja pääses aga vastutusest, kuna müüja polnud edastanud kogu infot.

Jos asuntokaupat menevät pieleen, mikä on välittäjän rooli? “Häntä ei voi periaatteessa asettaa vastuuseen”

Asuntokaupoissa suurin vastuu on myyjällä. Hän on paitsi vastuussa kiinteistönvälitysliikkeelle myös asunnon ostajalle. Onko vastuu kuitenkin liian suuri – jopa kohtuuton verrattuna vaikkapa asunnon välittäjän vastuuseen? Tällainen kysymys nousi esiin Helsingin Sanomissa viime lauantaina julkaistussa mielipidekirjoituksessa. Kirjoittaja esimerkiksi pohtii, onko myyjä vastuussa silloinkin, jos asuntoesitteessä on pieni sanavirhe tai välittäjä sattuu sanomaan ostajalle jotakin, mikä ei pidä paikkaansa.

Kommentaarid
(Külastatud 192 korda, 1 külastust täna)