2-aastase lapse hambad olid igemeteni ära lagunenud, ema sai 30 päeva tingimisi vangistust

Rovaniemi ringkonnakohus mõistis esmaspäeval süüdi Kemi naise, kes ei hoolitsenud 2-aastase poja hammaste eest ning kasutas vägivalda 6-aastase õe peal. Kohus jättis jõusse emale hooletuse eest Kemi-Tornios kohtus määratud varasema, 30-päevase tingimisi vanglakaristuse.

Ema kaebas madalama astme kohtu otsuse edasi, aga Ringkonnakohus karmistas veelgi karistust ja tõstis pojale makstavat hüvitist 2500 euro pealt 4000 euroni. Õele peab ema maksma vägivallatsemise eest 300 eurot, vahendab Kaleva.

Ema oli 24-aastane, kui poeg sündis 2013. aastal. Juba 2015. aasta veebruaris märkas hambaarst, et lapse hambad olid erakordselt katkised. Ülemised hambad olid juurteni ära lagunenud. Hambaarst manitses tookord ema laste hammaste eest hoolt kandma ning õpetas, kuidas kasutada hambaharja, -pastat ja ksülitooli. Ema aga nõuandeid ei järginud.

  1. aasta sügisel hakati lapsele otsima uut kodu ning uue kodu asendusema ütles, et juba siis oli näha, et lapse hambad olid halvas olukorras ja suust tuli halba lõhna.

Ainsad terved hambad olid lapsel eesmised alumised hambad. Kõik ülemised esimesed hambad olid juurteni ära lagunenud. Lapsel tõmmati narkoosi all välja 7 piimahammast ning ülejäänud parandati.

Lapse jaoks põhjustas see palju valu ja kannatusi ning ta pidi võtma rohtu. Laps oli uues kodus imestanud, kuhu tema ilusad valged hambad jäid.

Ema seletas kohtus, et hammaste lagunemisel olid pärilikud põhjused. Kohtus tunnistusi andnud hambaarst aga ütles, et hammaste lagunemine oli tingitud nende hooletusse jätmisest.

Arsti arvates oli tõenäoline, et hambad lagunesid suuresti süsivesikurikka ehk palju suhkrut sisaldava toiduvaliku tõttu. See tähendab magustatud mahlade, küpsiste, krõpsude ja kommide söömist. Ema vaidles sellele vastu ja seda ei suudetud ära tõestada.

Prokurör nõudis emale karistust väärkohtlemise eest, aga kohus leidis, et ema ei teinud seda tahtlikult. Kohus leidis, et ema oli oma raske olukorra tõttu hoolitsenud lapse hammaste eest nii nagu suutis.

Kohtus ei selgunud, mis oli ema raske olukorra põhjus.

Ema süüdistati ka poisi 6-aastase õe kehalises väärkohtlemises. Ema oli trepikojas tõstnud tüdruku kaelast kinni võttes õhku ja visanud ta põrandale. Sellega kaasnes valu.

Kolmivuotiaalta poistettiin seitsemän maitohammasta hampaiden hoidon laiminlyönnin vuoksi – hovi korotti äidille määrättyä korvaussummaa

Rovaniemen hovikoieus on korottanut korvaussummaa, jonka Kemi-Tornion käräjäoikeus määräsi vuonna 1988 syntyneelle naiselle osana vammantuottamuksesta ja pahoinpitelystä annettua tuomiota. Nainen oli laiminlyönyt lapsensa suun ja hampaiden hoidon. Kolmivuotiaana lapselta jouduttiin poistamaan seitsemän hammasta pahan karieksen vuoksi. Lisäksi häneltä jouduttiin paikkaamaan kuusi hammasta. Hammaslääkärin lausunnon mukaan lapsen kaikki yläetuhampaat olivat sulaneet ikenen tasolle karioitumisen vuoksi.

Kommentaarid
(Külastatud 2,162 korda, 1 külastust täna)