Washingtonis toimub täna valgete meeleavaldus

USA pealinnas Washingonis toimub täna valgete meeleavaldus „Unite the Right” (tõlkes: õiged, ühinege).

Meeleavalduse veebis on kirjas, et kõigepealt kogunetakse Virginia osariigis asuvas Vienna metroojaamas USA idaranniku aja järgi kell 14. Sealt liigutakse rongide ja bussidega kesklinna suunas kuni Foggy Bottomi metroojaama peasissekäiguni, kust minnakse rongkäiguga kesklinnas Valge Maja juurde Lafayette Park’i.

Meeleavaldus ise toimub Lafayette Park’is kella 17.30-19.30.

Meeleavaldust on nimetatud rassistlikuks ja sellele on lubatud korraldada vastumeeleavaldusi.

Möödunud aastal oli sarnane valgete meeleavaldus Charlotsville’is, kus sai autolt löögi ja hiljem suri vastumeeleavaldusel osalenud 32-aastane valge ameeriklanna Heather Heyer. Skandaali tekitas see, kui Donald Trump kommenteeris seda juhtumit väitega, et mõlemal poolel on toredaid inimesi. Pärast seda on Trumpi hakatud süüdistama rassismis.

Meeleavalduse idee sai alguse sellest, et pärast Charlestoni kirikutulistamist 2015. aastal hakati USA linnades maha võtma Konföderatsiooni monumente. Charlotsville’is taheti maha võtta kodusõja-aegse Konföderatsiooni väejuhi Robert E. Lee ausammas.

Meeleavaldusel kantakse Konföderatsiooni lippe, et meenutada Ameerika kodusõja-aegset, peamiselt lõunaosariikidest koosnevat Konföderatsiooni, mis pooldas mustanahaliste orjuse jätkumist. Kodusõja võitsid põhjaosariigid osaliselt tänu sellele, et värbasid enda ridadesse mustanahalisi, kellele lubati vabadust. Sellele vaatamata jätkus USA-s mustanahaliste diskrimineerimine ja neil puudus pikka aega valimisõigus.

Kodusõda lõhestas USA ja see lõhe põhja- ja lõunaosariikide vahel kestab tänaseni. See lõhe avaldub ka valimistel: põhjaosariigid on rohkem demokraatide, lõunaosariigid vabariiklaste toetajad. Taustaks olgu märgitud, et USA asutajad ehk nn founding fathers, nende seas USA esimene president George Washington olid lõunaosariikidest ja orjapidajad.

Valgete ameeriklaste üles ässitamises on USA julgeolekuasutused kahtlustanud Venemaa mõju.

Charlotsville’is tänavu meeleavaldust ei toimu.

Unite the Right 2 Rally | August 11-12, 2018 Charlottesville, VA

1. 2 PM Meet up at the VIENNA METRO STATION. DO NOT go directly to Lafayette Square or you may be turned away.2. From the Vienna Station we’ll be transporting people to the Foggy Bottom Station via buses and trains. 3.

Kommentaarid
(Külastatud 223 korda, 1 külastust täna)