Viinamari kasvab Soomes nii hästi, et Soomest võiks saada veinimaa

Soomes viinamarjade kasvamist 20 aastat uurinud teadlane Juha Karvonen on veendunud, et Soomest võiks saada veinimaa, kuna viinamari kasvab hästi.

Anna-Liisa ja Juha Karvonen hakkasid Soome lõunaosas Tuusulas viinamarjadega tegelema ligi 20 aastat tagasi. Tippajal oli taimi 200, nüüd 40, vahendab MTV.

Karvonen märgib, et tegemist pole mingi viinamarjataluga, vaid algusest peale oli eesmärk uurida, kas ja kuidas viinamari Soomes kasvab. Nüüd on uurimus läbi ja tulemused kaante vahel ning sellega on asi lõppenud.

Pärast aastaid kestnud õpinguid ja katsetamist on asi selge: viinamari kasvab Soomes ja vägagi hästi, aga see sõltub kasvukohast ja sordist. Kui ei kasva, on vale kas kasvukoht või sort.

Praegu pensionil olev arst Juha Karvonen õppis viinamarjade kasvatamist algul USA-s Kalifornias Napa Valley College’is. Siis käis Mustiala põllumajanduskoolis. Pärast seda oli Austrias Eisenstadtis magistriõpingutel veini tootmise ja müügi alal ning lõputöö kaitses Helsingi ülikooli juures. See valmis 2009. aastal. Pärast seda alustas doktoriõpinguid, tulemused on koos, aga nüüd on vaja välja selgitada, kas soome keeles saab Soomes tööd kaitsta või mitte.

Soomes läheb kõige paremini Balti riikidest, Põhja-Saksast ja Lõuna-Rootsist pärit viinamarjasortidel. Kasvutingimused on Soomes sama head ja kliima soojenedes need muudkui paranevad. Parim kasvukoht on Soome lõunaosa ja liiva-savimaa.

Viinamarjakasvatus on Karvoneni väitel vastupidavusala, mitte lühimaajooks. See pole niisama lihtne kui heinakasvatus, aga kui otsida infot ja katsetada, siis lõpuks asi õnnestub.

Karvoneni praegused 40 taime annavad 50 kilo viinamarju. Nendest tehakse mahla ja moosi, samuti veidi veini. Sõpradele, tuttavatele ja külameestele veidi rõõmu.

Soome pole Euroopa Liidus registreeritud kui veinitootja maa, mistõttu Soomes toodetud veini ei saa müüa veini nime all. Joogi nimeks saab olla viinamarjadest kääritamise teel vamistatud lahja alkohoolne jook.

Soome võiks sellegipoolest registreerida kui veinimaa, et asi oleks selge. Siis oleks tulevastel viinamarjakasvatajatel rohkem huvi asjaga tegeleda. Nüüd oleks õige aeg aretada Soome jaoks sobivad sordid, et need oleks valmis 30 aasta pärast, kui kliima veelgi soojeneb.

Esimene Soome viinamarjavein Aino valmis Tuusulas kasvatatud viinamarjadest 2007. aastal. Karvonenid ei valmistanud veini ise, vaid lasi seda teha kogenud tootjal. Nõudlus oli nii suur, et tootmine ei jõudnud järgi.

Viiniköynnökset kasvavat hyvin myös Suomessa – Suomesta voisi tulla viinintuottajamaa

Viininviljely onnistuu hyvin myös Suomessa. Juha Karvonen on kokeillut ja tutkinut viininviljelyä Tuusulassa jo yli 20 vuoden ajan. Tulokset ovat vakuuttavia. Anna-Liisa ja Juha Karvonen aloittivat viininviljelyn Tuusulassa reilut 20 vuotta sitten. Parhaimmillaan viiniköynnöksiä oli 200, nyt niitä on 40. – Tässähän ei ole ollut tarkoitus tehdä mitään viinitilaa vaan alun perin oli tarkoitus tutkia se, miten viini kasvaa Suomessa.

Kommentaarid
(Külastatud 658 korda, 1 külastust täna)