Vene ametivõimud võtavad telefonides kasutusele Soome op-süsteemi

Vene ametivõimud on valinud Nokiast välja kasvanud Soome firma Jolla ja selle op-süsteemi Sailfish, et võtta see alates 2021. aastast kasutusele ametivõimude ja riigiettevõtete töötajate telefonides.

Venemaal tahetekse kasutusele võtta ligi 8 miljonit Soome op-süsteemiga telefoni, vahendab Kommersant.

Venemaa ostis juba 2016. aastal litsentsi, millega saab Jolla Sailfish op-süsteemi kasutada riigiasutuste ja riigiettevõtete tulevastes mobiilsidelahendustes. Vene riik tahab kasutada Sailfishi alternatiivina Google’i ja Apple’i telefonidele ja operatsioonisüsteemidele.

Jollas omab kontrollpakki Vene ettevõtja Grigori Berezkin. Venemaal on Sailfishist loonud kohaliku versiooni firma Open Mobile Platform.

Projektis osaleb ka Vene mobiilsidefirma Rostelekom. Sailfishi vene versioonile otsitakse nüüd uut nime.

Lisaks op-süsteemile on kavas kasutada ka Sailfish telefone, mida riigiasutuste ja ettevõtete peale tuleb kokku 7,9 miljonit. Projekti mahuks arvestatakse 160,2 miljardit rubla ehk 2,2 miljardit eurot.

Sailfishi op-süsteem põhineb Nokia ja Inteli poolt välja töötatud Linuxi-põhisel MeeGo op-süsteemil ja 2011. aastal asutatud Jolla meeskonda kuulub palju endisi MeeGo arendajaid.

Ettevõte on olnud algusest peale kahjumis. Algusest peale oma telefoni loomisega tegelenud ettevõte teatas 2015. aastal, et keskendub Sailfishi op-süsteemi loomisele. Telefonide tootmine viidi üle teise ettevõttesse Vincit. Möödunud aastal prognoosis ettevõtte juht Antti Saarnio, et viimaks jõuab ettevõte kasumisse. Ettevõte pole veel avalikustanud eelmise aasta tulemusi.

Lisaks Venemaale on Sailfishi kasutusele võtnud Hiina ja loob sellest oma versiooni. Hiinas on kavas op-süsteemi kasutada nii autodes, televiisorites, nutikodudes ja -kellades kui eri veebiseadmetes. Hiina projekti maksumus on 250 miljonit eurot.

Sailfish вносят в бюджет

Sailfish вносят в бюджет – Государство получило оценки стоимости перехода чиновников на отечественную ОС – Газета “Коммерсантъ” – Издательский Дом КоммерсантЪ. По данным “Ъ”, на поэтапный переход чиновников и работников госкомпаний на использование российской мобильной операционной системы Sailfish “Ростелекома” потребуется свыше 160 млрд руб. На нее хотят перевести почти 8 млн пользователей до конца 2021 года.

 

Kommentaarid
(Külastatud 173 korda, 1 külastust täna)